Ondertussen: Billytown

29 september t/m 16 december 2012
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur

Het kunstenaarsinitiatief Billytown werd in 2003 opgericht en was tot 2011 achtereenvolgens gevestigd in twee voormalige bedrijfspanden in Rijswijk. Billytown hield er zijn atelierruimtes en organiseerde een reeks kunstactiviteiten, waaronder twee grote groepstentoonstellingen. Sinds 2011 is het initiatief gevestigd in een voormalig schoolgebouw aan de Ekensteinstraat in de wijk Moerwijk in Den Haag. Het pand herbergt zo'n 14 atelierruimtes voor beeldend kunstenaars, architecten en vormgevers. Daarnaast biedt het ruimte aan twee volwaardige guest studios. Daar kunnen kunstenaars uit binnen- en buitenland voor korte of langere tijd werken aan een kunstproject of -onderzoek. Er zijn twee tentoonstellings-ruimtes die volledig worden ingezet voor het kunstprogramma. Op de binnenplaats worden groenten verbouwd. Een aantal kippen zorgt dagelijks voor verse eieren.

De organisatie en dagelijkse gang van zaken gebeurt op basis van gezamenlijke inspanning. Van alle betrokkenen wordt een zelfstandige en actieve houding gevraagd. Het sociale aspect is ook belangrijk, met eten als verbindend element.

In de presentatieruimte van Ondertussen toont Billytown een terugblik op eerdere activiteiten, met de nadruk op Just Namedropping, een reeks kunstactiviteiten uit 2010-2011. De banieren zijn ontworpen door Robin van Wijk, een Haagse vormgever die is gevestigd in het ateliercomplex van Billytown. De zeefdruk is ontworpen en gemaakt door Julian Sirre.

Voor het kunstprogramma Just Namedropping ontving Billytown financiële ondersteuning vanuit de subsidie PRO Kunstprojecten.

www.billytown.nl

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Banner design door Robin van Wijk