Ondertussen: LUST

10 december 2013 t/m 23 februari 2014
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur


In 2008 ontwikkelde het Haagse ontwerpbureau LUST voor de permanente tentoonstelling 100 Years of Graphic Design in the Netherlands in MOTI, Museum of the Image in Breda een nieuw werk: de Poster Wall for the 21st Century. De Poster Wall genereert dagelijks automatisch 600 unieke posters op basis van materiaal afkomstig van internetbronnen. De affiches worden op wandvullend formaat geprojecteerd en reageren op bewegingen in de ruimte. Wanneer een bezoeker de ruimte betreedt of de wand nadert vergroten de affiches en wordt een nieuw beeld gegenereerd.

In 2012 kreeg LUST de uitnodiging om de Poster Wall te tonen op de reizende tentoonstelling Graphic Design: Now in Production in het Walker Art Center in Minneapolis, het Cooper-Hewitt National Design Museum in New York City en The Hammer Museum in Los Angeles (VS). LUST greep de gelegenheid aan om een nieuwe versie van de Poster Wall te ontwikkelen. De interactiviteit werd sterk verbeterd en nieuwe mogelijkheden werden toegevoegd. De bezoeker heeft nu tweets, QR-codes en sociale media tot zijn beschikking om interactie aan te gaan met de Poster Wall en invloed te hebben op de getoonde affiches.

In Ondertussen toont LUST de ‘achterkant' van de Poster Wall. In de ruimte staat een Kinect-sensor die de ruimtelijke positie en bewegingen van de bezoeker registreert en vertaalt naar een beeldende representatie die op de brede Ondertussen-wand wordt geprojecteerd. De toeschouwer ziet in feite de registraties van zijn bewegingen die in de Poster Wall worden gebruikt om nieuwe beelden/ affiches te genereren. Op 32" screens zijn affiches te zien die door de Poster Wall zijn gemaakt. Een videoregistratie van de Poster Wall in werking en voorbeelden van tweets en daaruit gegeneerde posters zijn te zien op andere beeldschermen.

In 2012 ontving LUST een subsidie vanuit de PRO Kunstprojecten om de verdere ontwikkeling van de Poster Wall en deelname aan de tentoonstellingen in het Walker Art Center, het Cooper-Hewitt National Design Museum en The Hammer Museum mogelijk te maken.

http://lust.nl

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT- subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Ondertussen: LUST, 2014
foto: Stroom Den Haag
Ondertussen: LUST, 2014
foto: Stroom Den Haag
Poster Wall bij The Walker Art Center, 2011
foto: © LUST
Poster Wall bij The Walker Art Center, 2011
foto: © LUST
Poster Wall bij The Walker Art Center, 2011
foto: © LUST