Ondertussen: Petra van der Schoot

16 januari t/m 14 maart 2010
Locatie: Hogewal 1-9

De voormalige receptieruimte van Stroom is weliswaar bescheiden van formaat, maar heeft nu een belangrijke presentatiefunctie. Zowel fysiek als programmatisch vormt de ruimte een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen.

Ondertussen toont de resultaten van een voortschrijdend materiaalonderzoek dat beeldend kunstenaar Petra van der Schoot in 2008 heeft ingezet. Het concentreert zich rondom het maken van objecten van gaas. Petra van der Schoot raakte geïntrigeerd door dit modelleerbare maar ook lastig te bewerken materiaal in haar zoektocht naar werkwijzen om haar ruimtelijk werk in groter formaat uit te voeren.

Het onderzoek leidde tot een reeks van experimenten om de beeldende en technische mogelijkheden van het materiaal te onderzoeken. Gaas werd gecombineerd met was, vilt en folie; het materiaal werd gekleurd en gepolijst. Uiteindelijk waren de proeven onbevredigend - ze verzwakten de beeldende zeggingskracht van het gaas. De voorkeur ging uiteindelijk toch steeds uit naar de open vorm, naar een beperking in materiaaltoepassing.

Vooral de grafische en sculpturale kwaliteiten van gaas spreken Petra van der Schoot aan; de vormen zijn gelaagd en open, als transparante tekeningen in de ruimte. De sculpturale vorm beperkt zich niet langer tot een buitencontour maar heeft een zichtbaar vormverloop naar binnen: buiten en binnen kunnen -niet als aparte werelden, maar als uit een stuk- met elkaar in verband worden gebracht: met name dit aspect sluit aan bij de inhoudelijke stap die zij wil zetten.

Deel van het onderzoek betrof het fotografisch vastleggen van de objecten, waarbij Petra van der Schoot vooral geïnteresseerd was in de grafische vertaling van de ruimtelijke vorm naar het twee dimensionaal vlak. Het resulteerde in foto's met autonome kwaliteiten, waarbij de ruimtelijkheid en gelaagdheid van de objecten hebben plaatsgemaakt voor verfijnde lijntekeningen in monochrome kleuren, die doen denken aan etsen.

Werk van Petra van der Schoot werd door Stroom eerder getoond in 2003 in de voormalige projectruimte aan de Toussaintkade: '...en toen zag ik de zeebodem in de wolken weerspiegeld'
Website Petra van der Schoot

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.


Archief Ondertussen presentaties

Ondertussen: Petra van der Schoot
foto: Stroom Den Haag
Ondertussen: Petra van der Schoot
foto: Petra van der Schoot
Ondertussen: Petra van der Schoot
foto: Petra van der Schoot