OpZicht: Suzanne Somer

'Nude'

17 oktober t/m 25 november 2013
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag, 11-17 uur; zaterdag en zondag, 12-17 uur


OpZicht is een presentatieplek voor nieuw ingeschreven Haagse kunstenaars in de entreeruimte van Stroom Den Haag. Het wandmeubel dient als podium en platform waarop de kunstenaar zijn of haar werk, passie en interesse kan delen met de bezoeker. Iedere presentatie duurt ongeveer 6 weken.
Archief OpZicht presentaties 2013-heden

Tekst van Suzanne Somer zelf:

Een zes weken durende performance van een steeds wisselende wandinstallatie samengesteld uit het Once fotoblog. Once is een persoonlijk fotodagboek waarin iedere dag een foto wordt geplaatst, die na een dag verdwijnt en wordt vervangen. Suzanne Somer zal regelmatig aanwezig zijn om de muur opnieuw samen te stellen.
suzannesomer.tumblr.com
suzannesomer.nl

Artist statement Suzanne Somer
Gevoel is iets wat de mens uniek maakt. Het zorgt ervoor dat wij ervaringen, belevingen en de dingen om ons heen kunnen voelen en begrijpen. Ieder mens worstelt met zijn eigen gevoel, zijn eigen zijn. Maar wanneer je ook gevoelens van mensen om je heen overneemt, draai je als mens overuren. Personen met een hoge sensitiviteit worden hierdoor niet alleen met hun eigen gevoel geconfronteerd, maar ook met die van vele anderen. Deze gevoelens zijn niet alleen extra belastend, maar vertalen zich vaak ook naar lichamelijke reacties. Het werk van Suzanne Somer (1978) handelt voornamelijk over dit constante gevecht tussen het zelf en de ander. Wie ben je als je voelt dat je door een ander wordt beinvloed of zelfs overgenomen? Wat is je gevoel als je ook gevoelens van anderen overneemt? Dit thema uit zich in vele vormen: sculpturen, foto's, werken met gevonden beelden en tekeningen. In alle uitwerkingen komt niet alleen de pijn van de omgang met dit thema naar boven, maar wordt ook breed onderzocht hoe zich dit manifesteert - zowel geestelijk als ook zeker lichamelijk. Het is geen waardeoordeel of standpunt, je wordt meegenomen in de ontwikkeling, het constante aftasten, openstellen en terugtrekken.
www.suzannesomer.nl

DUO/Seele magazines nr. 1 t/m 12
(periode zomer 2011 / lente 2013)
A4 magazines

Duo's/Seele magazine is ontstaan vanuit een verlangen naar contact op het moment dat een langdurige relatie eindigde. Een duo is samengesteld uit twee, op internet gevonden, beelden. Elk duo afzonderlijk, maar ook de duo's gezamenlijk vertellen een persoonlijk verhaal van alleen en samen zijn.

Johan Tahon over de duo's van Suzanne Somer:
'De duo's zijn als sobere spiegels die elkaar proberen te reflecteren. Er zijn verbanden en contrasten. En alles blijft open genoeg om een vrije interpretatie toe te laten. Het vermoeden geeft de toon aan, de rest is een levendig creatief proces. Zowel voor de kunstenaar als voor de toeschouwer.'

Seele magazine nr 12. is te koop bij Stroom Den Haag.
Alle overige Seele magazines zijn op haar website te bekijken.
www.suzannesomer.nl

'Once', personal photo diary, everyday once for one day
Once
is een persoonlijk fotodagboek dat eenmalig voor een dag een foto toont. Elke dag wordt de foto vervangen voor een nieuwe foto waarbij de oude verdwijnt.
www.suzannesomer.tumblr.com

'We react'
Een blog waar Suzanne Somer en Iztok Klančar (fotograaf) continu op elkaars op tumblr geplaatste foto's reageren.
www.wereact.tumblr.com

Kunstenaarsduo Somer Meijer
Als kunstenaarsduo is het mogelijk meer te durven, te experimenteren, eigen grenzen te verleggen en intensief samen te werken. Somer Meijer (Suzanne Somer en Miranda Meijer) organiseren onder de titel 'one night stand' solo-exposities in hotelkamers in het buitenland, waarbij de tentoonstelling ter plekke wordt samengesteld en telkens slechts een avond duurt. Daarnaast houdt Somer Meijer sculpturale performances. Tijdsduur, intensiteit, contact en concentratie spelen een belangrijke rol.
www.suzannesomer.nl
www.mirandameijer.nl

Google translate
Google translate is een groeiende reeks korte video's. Deze video's bestaan uit real-time opgenomen beeld met persoonlijke, eigen gedichten die door een monotone computerstem van Google translate worden uitgesproken.
www.suzannesomer.nl

OpZicht: Suzanne Somer 'Nude'
foto: Stroom Den Haag
OpZicht: Suzanne Somer 'Nude'
foto: Stroom Den Haag
OpZicht: Suzanne Somer 'Nude'
foto: Stroom Den Haag
OpZicht: Suzanne Somer 'Nude'
foto: Stroom Den Haag
Suzanne Somer, Once blog
foto: courtesy the artist
Suzanne Somer, DUO/Seele magazines
foto: courtesy the artist
Suzanne Somer, React blog
foto: courtesy the artist
Kunstenaarsduo Somer Meijer, 'I'm losing it', performance
foto: courtesy the artists