Ondertussen: Leontine Lieffering

21 juli t/m 9 september 2007
Locatie: Hogewal 1-9

De voormalige receptieruimte van Stroom heeft na een recente verbouwing een spilpositie ingenomen. Hij is weliswaar bescheiden van formaat, maar heeft nu een belangrijke presentatiefunctie. Zowel fysiek, als programmatisch vormt de ruimte een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. Het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen.

Archief Ondertussen presentaties

Het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Den Bosch is een internationaal artist-in-residence centrum dat aan beeldend kunstenaars, vormgevers, keramisten en architecten de gelegenheid biedt om de technische en artistieke mogelijkheden van keramiek te onderzoeken.

Beeldend kunstenaar Leontine Lieffering verbleef van februari t/m mei 2007 in het EKWC om nader onderzoek te doen naar twee motieven die telkens in haar werk terugkomen: het creëren van architectonische referenties en het werken met mallen en contravormen. De werkperiode werd afgesloten met twee ruimtelijke installaties in het EKWC waarin met eenvoudige ruimtelijke structuren en keramische objecten een architectonische constructie is gecreëerd.

In de keramische objecten is het totstandkomingsproces duidelijk te zien. Houten blokken hebben een gedetailleerde tekening van nerven en jaarringen in het materiaal achtergelaten. Tegelijkertijd is er een suggestie van panoramische uitzichten. Leontine Lieffering verwijst hiermee indirect naar vroegere geheugentechnieken, waarbij men een mentale reis maakt langs denkbeeldige vertrekken waar opgeslagen woorden en beelden het geheugen prikkelen en een verhaal tot leven wekken. Zij ziet de werken als toekomstige bouwstenen van een omvangrijk gebouw met meerdere vertrekken waarin de bezoeker wordt uitgenodigd om in gedachten te reizen.

In 2006 ontving Leontine Lieffering voor haar onderzoeksvoorstel een Stroom Onderzoek- en Ontwikkelingssubsidie.

Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom van de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager zelf.

uit de installatie van Leontine Lieffering
foto: Bart Benschop
uit de installatie van Leontine Lieffering
foto: Bart Benschop
uit de installatie van Leontine Lieffering
foto: Bart Benschop
uit de installatie van Leontine Lieffering
foto: Bart Benschop