Ondertussen: Justin Bennett

11 november 2017 t/m 7 januari 2018
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur
Gesloten: 25 en 26 december 2017 en 1 januari 2018

Van april tot november 2017 was Justin Bennett artist-in-residence bij Overtoon in Brussel, een platform voor onderzoek, productie en distributie van geluidskunst, installaties en experimentele mediakunst. Doel van de residency was om de akoestische ‘territories' van de stad Brussel te onderzoeken, met diens stemmen en verhalen, signalen en sirenes, het geluid van vogels en andere dieren, de nagalmen en resonanties van de tunnels en doorgangen van de stad.

De stad Brussel fascineerde hem - vanwege de gelaagdheid van zijn geschiedenis, de multiculturele aspecten, de labyrintische stedelijke structuur met grote ondergrondse stelsels van tunnels en 19e eeuwse passages. Ook de gespletenheid van Brussel als hoofdstad, als een verzameling dorpen met verschillende etnische karakters, als smeltkroes van talen, als bureaucratisch centrum van Europa.

In het onderzoek gebruikte Justin Bennett drie parallelle benaderingen. Hij maakte apparaten voor actief luisteren: een microfoon in een trompet of een houten stethoscoop, bijvoorbeeld. Deze apparaten staan een akoestische manipulatie toe van geluiden in een combinatie van luisteren, improvisatie en ‘field recording'.
Daarnaast maakte Bennett wandelingen door de stad, alleen of met vrienden of vreemden; de wandelingen werden opgenomen en de verhaallijnen getraceerd.
De derde benadering betrof een onderzoek naar de beeldende en ruimtelijke vormen van de stad in de vorm van een serie tekeningen en sculpturen. De resultaten van deze drie benaderingen zijn met elkaar vervlochten en resoneren met elkaar.

In Ondertussen toont Justin Bennett de eerste resultaten van zijn onderzoek, in de vorm van objecten, geluid en tekeningen.
Het onderzoek zal onder andere een vervolg krijgen in de vorm van een geluidswerk in de publieke ruimte, gepland voor 2018.

Voor zijn residency bij Overtoon ontving Justin Bennett in 2017 een PRO Onderzoekssubsidie.

www.bmbcon.demon.nl/justin

Ondertussen
De Ondertussen ruimte vormt een schakel tussen ons tentoonstellingsprogramma en het voorwaardenscheppend beleid dat zich richt op de versterking en het zichtbaar maken van het Haagse kunstklimaat. Deze ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Presentaties in Ondertussen ontstaan meestal naar aanleiding van subsidies die Stroom heeft verstrekt, maar tonen ook de resultaten van bemiddeling door Stroom of van andere stimulerende activiteiten. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen te tonen en de stimulerende werking van ons voorwaardenscheppend beleid. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een werkperiode of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties


research Justin Bennett
foto: courtesy the artist
research Justin Bennett
foto: courtesy the artist
research Justin Bennett
foto: courtesy the artist
research Justin Bennett
foto: courtesy the artist
research Justin Bennett
foto: courtesy the artist