Ondertussen: Scratch Battle

27 augustus t/m 23 oktober 2011
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag


Van 22 januari tot en met 27 februari 2011 presenteerde de Gelderse beroepsvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars (GBK) de derde editie van ‘GBK te GAST' in het voormalige ABN-AMRO gebouw aan het Arnhemse Willemsplein. De GBK nodigde het Haagse Independent Drawing Initiative (IDI) uit om een groepstentoonstelling samen te stellen: 'Scratch Battle'.
 
Erik-Jan Ligtvoet, oprichter van IDI, koos uit het ledenbestand van de GBK zes kunstenaars die samen met vijf Haagse kunstenaars alle onderste ramen van het voormalige bankgebouw konden gebruiken als tekenvel. Elke deelnemer kreeg één raam ter beschikking. De grote ramen werden aan de binnenzijde geheel bedekt met acrylverf om er vervolgens de tekeningen in uit te krassen. Vijf dagen lang werkten de elf kunstenaars bijna onafgebroken aan hun tekening; een arbeidsintensieve periode van opperste concentratie, gezonde competitiedrang en balanceren op hoge ladders.

De inspanningen resulteerden in een ‘raamtentoonstelling' van onderling zeer verschillende tekeningen. De werken waren alleen van buitenaf te bezichtigen en trokken vanwege het grote formaat en de centrale ligging van de locatie in de Arnhemse binnenstad veel bekijks.
 
De deelnemende kunstenaars waren:
Wenda Kieskamp, Rinke Nijburg, Heidi Linck, Sibylle Eimermacher, Daniel van der Veer
en Gerard Koek namens GBK en Stefanie Scholte, Manon Bovenkerk, Marjolijn van der Meij, Ilse Versluijs en Erik-Jan Ligtvoet namens IDI.
 
'Scratch Battle' maakte deel uit van ‘GBK te GAST', een serie bijzondere GBK-exposities op bijzondere locaties. De Gemeenschap Beeldende Kunstenaars (GBK) is de beroepsvereniging van professionele beeldende kunstenaars in Gelderland. De GBK telt ruim driehonderd leden die actief bezig zijn met beeldende kunst in Gelderland en (ver) daarbuiten. De vereniging zet zich actief in voor het belang van de beeldende kunst in Gelderland en presenteert zich als klankbord, intermediair en waakhond.
www.gbk.nl
 
Het Independent Drawing Initiative (IDI) is een onafhankelijk kunstenaarscollectief dat de liefde voor, het ambacht van en de grote verscheidenheid in het tekenen hoog in het vaandel heeft staan. IDI is in beginsel een blog over tekenen op het Internet. Daarnaast organiseert IDI graag en geregeld exposities van tekeningen. Het IDI leidt een nomadisch bestaan en zoekt in elke presentatie naar andere mogelijkheden en vernieuwingen van het tekenen. www.independentdrawinginitiative.blogspot.com

Het project kwam mede tot stand met financiële steun vanuit de SPOT-tentoonstellingssubsidie.

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Ondertussen presentatie bij Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard
Ondertussen presentatie bij Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard
'Scratch Battle': Sibylle Eimermacher (l) en Wenda Kieskamp (r)
'Scratch Battle'
'Scratch Battle': Ilse Versluijs
'Scratch Battle': Wenda Kieskamp (detail)
'Scratch Battle': Rinke Nijburg
'Scratch Battle': Gerard Koek
'Scratch Battle': Rinke Nijburg (detail)
'Scratch Battle'
'Scratch Battle'