Ondertussen: Gosse de Kort

22 juni t/m 21 augustus 2011
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag


Op uitnodiging van Scheltema in Leiden ontwikkelde Gosse de Kort het project Score, een installatie waarin de relatie tussen de architectonische omgeving en de muzikale ruimte wordt onderzocht en tevens zicht- en hoorbaar gemaakt voor het publiek.

De term Score verwijst naar het Engelse woord voor muzieknotatie. In een traditionele notenbalk staan de noten stil en beweegt de tijd zich van links naar rechts over het blad. Bij het spelen van deze muzikale notatie brengt de muzikant variatie in de lengte en opeenvolging van de noten: een coƶrdinatie tussen zijn denken en zijn fysiek.

In de installatie Score wordt dit principe mechanisch gemaakt en wordt de timing en aanslag zichtbaar gemaakt in licht en beweging. In de ruimte staan zestien witte bollen opgesteld in twee grote cirkels van zes meter doorsnede. Iedere bol bevat een speaker, een lichtsensor en een lichtbron. In het midden van elke cirkel bevindt zich een roterende lichtbundel die door een computer wordt aangestuurd. Wanneer de lichtbron een van de bollen belicht, zal deze geluid produceren. Door de rotatie van de lichtbron te laten versnellen of vertragen kunnen complexere en wisselende ritmes worden gespeeld. De intensiteit van het licht bepaalt hoe hard het geluid klinkt. Door middel van de lichtbronnen in de bollen zelf kan een toon worden aangehouden; daarmee kunnen akkoorden in de ruimte worden gezet.

Componisten duo Paul Koek en Ton van der Meer componeerden voor Score het muziekstuk Ruhelos!, dat in 2010 werd uitgevoerd. Het is de bedoeling dat in de toekomst kunstenaars uit verschillende disciplines een compositie zullen schrijven voor de installatie; gedacht wordt aan een architect, een choreograaf en een beeldend kunstenaar.

Gosse de Kort ontving voor de realisering van Score een PRO-Kunstprojectensubsidie.
www.gossedekort.com

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeƫnrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

"Een bol belicht", Een bol van de installatie Score belicht, Scheltema Leiden
foto: Christian van der Kooy, 2010
"Vier bollen", Vier bollen van de installatie Score, Scheltema Leiden
foto: Ed Jansen, 2010
"Aan het werk 1", Gosse de Kort werkt aan Score, Scheltema Leiden
foto: Ed Jansen, 2010
"Aan het werk 2", Gosse de Kort werkt aan Score, Scheltema Leiden
foto: Ed Jansen, 2010