OpZicht: Evelien Gransjean

21 april t/m 8 juni 2015
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag, 11-17 uur; zaterdag en zondag, 12-17 uur

Gesloten: 5 mei (Bevrijdingsdag), 24 en 25 mei (Pinksteren)

OpZicht is een presentatieplek voor nieuw ingeschreven Haagse kunstenaars in de entreeruimte van Stroom Den Haag. Het wandmeubel dient als podium en platform waarop de kunstenaar zijn of haar werk, passie en interesse kan delen met de bezoeker. Iedere presentatie duurt ongeveer 7 weken.
Archief OpZicht presentaties 2013-heden

Tekst van Evelien Gransjean zelf:

"Het digitale platte vlak wordt de wereld ingedragen alsof deze de werkelijkheid is. Hierdoor raken wij steeds verder verwijderd van onze oorsprong. Dit vind ik zeer fascinerend en buitengewoon beangstigend. We kunnen ons niet meer goed realiseren wat echt is en wat fictie. Daarnaast worden wij platgegooid met beelden van over de hele wereld en hebben we dan ook alles eigenlijk al gezien. De fysieke ervaring van een ruimte of een object die je al op foto gezien hebt, wordt hierdoor sterk beïnvloed en dat vind ik zonde. Ik wil mensen een geïntensiveerde ervaring geven van een ruimte die zij al kennen en ze op deze manier een nieuwe kijk op het bekende geven."

Tape, visdraad, glas, afdekzeil, papier, gevonden alledaagse voorwerpen en objecten worden door Evelien Gransjean ingezet om haar ideeën in installaties en fotografische werken vorm te geven. Gransjean creëert als het ware een omgeving vanuit materiaal in de categorie ‘niks' - samen met een plek die al bestaat of waarnaar zij verwijst.

Voor haar presentatie bij Stroom laat Evelien Gransjean drie werken zien.

In Changing the Lights is een leeslamp te zien. Een leeslamp belicht een object zoals een fotoboek, een leesboek of de krant, zodat jij deze beter kan lezen. Het belichte object dat jij bekijkt als lezer laat de rest van de omgeving vervagen, het laat je focussen op iets waar jij naar wilt kijken. Mentaal stap je zo een andere omgeving in, je droomt weg. Zolang jij naar je object kijkt ben jij in je eigen gekozen ruimte. De leeslamp in Changing the Lights is haar licht ontnomen, maar jij als beschouwer van het werk kan het contact aanwakkeren.

De gebogen plaat getiteld Lost and Found weerspiegelt de ruimte en laat ook jouw eigen weerspiegeling, weliswaar vervormd en verveelvoudigd, zien. Het formaat van de plaat zorgt ervoor dat je Lost and Found alleen in je eentje kunt ervaren.

Onder een dome op de wereld in het heelal ligt een vlieg. Deze vlieg symboliseert onze bevolking, De Mens in het Heelal.

Zowel Changing the Lights als Lost and Found en De Mens in het Heelal nodigen je als toeschouwer uit terug te keren naar een bepaalde basis.


LINKS:
www.eveliengransjean.nl


OpZicht: Evelien Gransjean, 2015
foto: courtesy the artist
OpZicht: Evelien Gransjean, 2015
foto: courtesy the artist
OpZicht: Evelien Gransjean, 2015
foto: courtesy the artist
OpZicht: Evelien Gransjean, 2015
foto: courtesy the artist
OpZicht: Evelien Gransjean, 2015
foto: courtesy the artist
OpZicht: Evelien Gransjean, 2015
foto: courtesy the artist
Evelien Gransjean, 'De Mens in het Heelal' (detail)
foto: courtesy the artist