Ondertussen: Karen Oostenbrink

20 april t/m 25 mei 2008
Locatie: Hogewal 1-9


De voormalige receptieruimte van Stroom is weliswaar bescheiden van formaat, maar heeft nu een belangrijke presentatiefunctie. Zowel fysiek als programmatisch vormt de ruimte een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen.

Archief Ondertussen presentaties

In januari 2007 vertrok Karen Oostenbrink (Haarlem, 1984) met een PRO-Subsidie van Stroom naar Berlijn voor een werkperiode van vier maanden. Doel was om te werken aan een nieuw project en om contacten op te doen. Bij haar afstuderen maakte Karen Oostenbrink een werk dat voortkwam uit een zoektocht naar de personen op foto's in een door haar gevonden fotoalbum. In Berlijn volgde een vergelijkbare zoektocht na de vondst van een pakket van zestig brieven van een Russisch meisje aan een meisje uit de DDR. Het is een briefwisseling zoals dat in de DDR gebruikelijk was: op initiatief van de Oost-Duitse school, om de Russische taal te oefenen en in contact te komen met gelijkgestemden. De correspondentie toont een groeiende penvriendschap en houdt jarenlang aan.

Een paar aanknopingspunten in de brieven, zoals het oude adres van het Duitse meisje Marion en de naam van haar vroegere school, leiden er uiteindelijk toe dat Karen Oostenbrink haar familie en achttien jaar jongere zus opspoort. Het vroegere dagboek van Marion duikt op, dat geschreven is in dezelfde tijd als de brieven. Marion zelf is begin 2007 in Berlijn overleden.

In een video laat Oostenbrink de Russische brieven en het dagboek een dialoog aangaan terwijl de camera door de kamers van een lege woning dwaalt. Het dagboek wordt voorgelezen door de zus van Marion, Anja. Met verwondering leest ze de persoonlijke aantekeningen van een zus die veel ouder was en die ze nauwelijks kende.

De presentatie in Ondertussen toont een gedeelte van de uiteindelijke installatie die aan de hand van foto's, video en tekeningen een persoonlijke geschiedenis reconstrueert en tot leven brengt.

Tijdens haar werkperiode raakte Karen Oostenbrink ook betrokken bij de oprichting van Produzentengalerie Komet Berlin, bestaande uit een groep van acht kunstenaars en een galeriehoudster. De galerie werd in september 2007 geopend aan de Brunnenstrasse in Berlijn. In januari 2008 presenteerde Oostenbrink daar haar eerste solotentoonstelling.

Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeƫnrijkdom van de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager zelf.

de presentatie in Ondertussen
foto: Mirko Reinecke
de presentatie in Ondertussen
foto: Mirko Reinecke
de presentatie in Ondertussen
foto: Mirko Reinecke
de presentatie in Ondertussen
foto: Mirko Reinecke
de presentatie in Ondertussen (fotomontage)
foto: Mirko Reinecke