OpZicht: Stefan Bandalac

24 maart t/m 23 mei 2017
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: ma t/m vr, 11-17 uur; za en zo, 12-17 uur

Gesloten: 1e en 2e Paasdag (16 en 17 april)

OpZicht is een presentatieplek voor nieuw ingeschreven Haagse kunstenaars in de entreeruimte van Stroom Den Haag. Het wandmeubel dient als podium en platform waarop de kunstenaar zijn of haar werk, passie en interesse kan delen met de bezoeker. Iedere presentatie duurt ongeveer 7 weken.
Archief OpZicht presentaties 2013-heden

Stefan Bandalac (1987) werd geboren in Boekarest, Roemenië, waar hij afstudeerde aan de National University of Arts met een BFA en MFA in fotografie en videokunst. Op dit moment woont en werkt hij in Den Haag, waar hij het Master's programma afrondde aan de ArtScience Interfaculty van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Stefan is een multidisciplinaire kunstenaar die video's en installaties gebruikt in zijn werk. Op dit moment is hij bezig met een onderzoek naar het gebruik van radioactieve materialen en radioactiviteit als medium. Met een opleiding geworteld in de conceptuele kunst, wordt zijn werk gekenmerkt door een verscheidenheid aan thema's; van de visuele verkenning van mythen tot poëtische boventonen en referenties, soms met politieke connotaties. Stefan gelooft sterk in de kracht van beelden, geluiden en objecten. In het maken van zijn kunstwerken is hij uitermate precies en combineert hij strakke lijnen met wanorde en schoonheid met vernietiging. Zijn werken roepen gegarandeerd een reactie op bij de kijker, met als doel om over het onderwerp na te denken.

Voor zijn OpZicht-presentatie bij Stroom Den Haag maakte Stefan een site-specific video-installatie die uit twee videowerken bestaat: Wanderer en Reflections No. 1.

In de praktijk van iedere kunstenaar komt er een tijd voor introspectie, wanneer de vragen over jezelf, over je motivatie en rol een dagelijkse last worden. "Wat nu?", "Welke weg sla ik in?". Het zijn mantra's waardoor de kunstenaar zich kwetsbaar voelt, maar ze kunnen ook een gezonde manier zijn om jezelf opnieuw te evalueren.

De meerkanaals video-installatie Wanderer is een re-enactment van Friedrich Caspar David's beroemde romantische schilderij Wanderer above the sea of fog. Dit schilderij, een krachtig en iconisch beeld, wordt vaak geïnterpreteerd als een blik op de onzekere toekomst, de verbeelding van de mens die vragen stelt bij zijn plaats op deze wereld. De setting van de film (het strand van Scheveningen) is van grote betekenis voor de kunstenaar. Het is de plek waar hij de afgelopen jaren heeft gewoond.

Het tweede videowerk, Reflections No.1, is een verzameling gedachtes en citaten die hij de afgelopen jaren heeft verzameld. De teksten zijn te zien tegen een achtergrond van idyllische beelden - een beetje als bewegende ansichtkaarten - die een groot contrast vormen met de inhoud van de teksten.

Via zijn installatie wil Stefan de OpZicht-ruimte transformeren tot een plek om na te denken over de positie en de conditie van de nieuw ingeschreven, opkomende professionele kunstenaar en over de richting die hij of zij kan inslaan.

Wanderer, 2017
Meerkanaals video-installatie (kleur, 20' loop)

Reflections No. 1, 2017
Eenkanaals video (kleur, 3 minuten)

www.stefanbandalac.com

OpZicht: Stefan Bandalac, 'Wanderer', 2017
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
OpZicht: Stefan Bandalac, 'Reflections No. 1', 2017
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
OpZicht: Stefan Bandalac, 'Reflections No. 1', 2017
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag