Ondertussen: Ingrid Mol

22 september t/m 4 november 2007
Locatie: Hogewal 1-9


De voormalige receptieruimte van Stroom heeft na een recente verbouwing een spilpositie ingenomen. Hij is weliswaar bescheiden van formaat, maar heeft nu een belangrijke presentatiefunctie. Zowel fysiek, als programmatisch vormt de ruimte een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. Het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen.


Archief Ondertussen presentaties

De Kleine Biënnale is een tweejaarlijkse kunsttentoonstelling voor iedereen vanaf 7 jaar. Voor de tentoonstelling worden kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk te maken dat aansluit bij de beleving van kinderen. Een belangrijk uitgangspunt is daarbij dat kinderen als speciale publieksgroep serieus worden genomen. In 2006 vond de tentoonstelling plaats op het 19e eeuwse Fort op de Ruigenhoeksedijk bij Utrecht.

Voor deze editie maakte Ingrid Mol de installatie ‘Herinneringen van Ralph Lepaert, fortbewaker'. In een filmische setting met sculpturen, decors en tekeningen wordt het fictieve verhaal verteld van een fortbewaker die vanuit zijn ‘controlekamer' een onheilspellend veranderende buitenwereld in de gaten houdt en deze vastlegt.

De installatie bestaat uit twee delen: op de heuvels van het fort staat een ‘tankstation' met insectachtige motoren en een rondhangende nozem. Binnen, in een van de kazematten, is een ‘kantoor' ingericht met monitoren die registreren wat er rondom het fort gebeurt. Ze tonen strip-achtige tekeningen van de buitenomgeving. Met het werk greep Ingrid Mol de kans aan om de gegeven situatie (het fort en de kinderen) te combineren met een lang gekoesterde wens om een installatie op locatie in de buitenlucht te maken en ‘om brommers om te bouwen tot wilde, berijdbare dieren'.

In 2006 ontving Ingrid Mol voor haar projectvoorstel een PRO Kunstprojectensubsidie.

Website Ingrid Mol

Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom van de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager zelf.

Ingrid Mol, presentatie op de Kleine Biennale
Ingrid Mol, presentatie op de Kleine Biennale
Ingrid Mol, presentatie op de Kleine Biennale