Ondertussen: Kim De Ruysscher

11 mei t/m 30 juni 2013
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur

Gesloten: 1e en 2e Pinksterdag (19 en 20 mei)

In 2012 nam de Haagse beeldend kunstenaar Kim De Ruysscher deel aan Turnhout 2012, een omvangrijke groepstentoonstelling op verschillende locaties in de stad Turnhout, die in dat jaar Cultuurstad van Vlaanderen was. De tentoonstelling had als doel om innovatie en creativiteit in de Turnhoutse bedrijven en bij kunstenaars te stimuleren. Kunstenaars en bedrijven werkten aan een gezamenlijke creatie van een kunstwerk, een proces of een industrieel product.

Kim De Ruysscher realiseerde samen met het bedrijf Miko Koffie een werk voor een oude loods vlakbij centraal station, dat ooit een functie had voor onderhoud van treinen. De ruimte heeft daardoor een sterke connotatie met mobiliteit of beweging. In de loods beeldde Kim De Ruysscher een combinatie van moeren, bouten en rondellen uit, van zeer grote omvang en met een roestig uiterlijk - een verwijzing naar activiteiten die hier in een inmiddels voorbij verleden hadden plaatsgevonden. De voorwerpen werden op willekeurige plekken in de ruimte geplaatst alsof ze slordig en nonchalant waren achtergebleven.

De verouderde staat bereikte de kunstenaar door een afwerkingslaag van gemalen koffie. Behalve door het visuele, werd de toeschouwer ook door geur aangesproken, hetgeen gemengde associaties kon oproepen. Dit met als doel om de toeschouwer te prikkelen en aan te zetten tot denken, fantaseren of juist verwonderen.

In de presentatieruimte Ondertussen toont Kim De Ruysscher documentatie van de objecten in de ruimte aan de hand van een wandvullende fotomontage.

Voor zijn project ontving Kim De Ruysscher in 2012 een SPOT Tentoonstellingssubsidie.

www.kimderuysscher.com

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT- subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeƫnrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Kim De Ruysscher, Verleden in Wording, 2012
foto: courtesy the artist