Positions: Leonie Brandner

Wilting Moss and Night Dreaming Flowers

7 mei t/m 12 juni 2022
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: woensdag t/m zondag: 12:00-17:00 uur
Ook open tijdens Hoogtij #69 op vrijdag 27 mei (19:00-22:00)

In het kader van haar breder onderzoek naar de etnobotanische relevantie van mossen stuitte Leonie Brandner op het lied Canzun de Sontga Margriata; de oudste orale geschiedenis in de Zwitserse moedertaal, het Romansh. Het vertelt het verhaal van de heilige Margaretha, hoe ze door de mensen verraden werd en vervolgens verdween. Het is echter opmerkelijk dat het verhaal in het lied aansluit bij een cultuur en geloofssysteem die veel ouder zijn dan het Romansh: verborgen in de figuur van een christelijke heilige vonden historici sporen van de oude alpine godin Raetia. Zij was de godin van de vruchtbaarheid en van het schrift van de Rhaetiërs, een inheemse stam die in 300 v. Chr. in het ruige gebied van de Zwitserse Alpen leefde. Vandaag de dag is er weinig bekend over de Rhaetiërs, omdat het christendom de meeste van hun sporen heeft uitgewist. Oude gebruiken werden christelijke gebruiken, Rhaetische rituelen werden christelijke rituelen, zelfs hun godinnen werden christelijke heiligen, zo ook Raetia die in de heilige Margaretha veranderde.

Met de huidige presentatie bij Stroom - Wilting Moss and Night Dreaming Flowers - wil Leonie Brandner de nadruk leggen op wat zich aan onze waarneming onttrekt door een verzameling 'fragmenten' te tonen: fragmenten van gedachten, fragmenten van aanrakingen, fragmenten van geschiedenis, fragmenten van vluchtige momenten. Door deze collectie te presenteren, wil de kunstenaar ruimte creëren om veelzijdige verhalen te vertellen, verbeeld vanuit een reeks niet-menselijke perspectieven zoals de wind, mineralen, rotsen en bloemen, werelden die sprankelen van vreugde en vitaliteit terwijl ze tegelijkertijd het verdriet van het leven herbergen.
Wilting Moss and Night Dreaming Flowers combineert elementen van haar onderzoek, zoals muziek, verhalen, films van gefossiliseerde zaden, en mossen - de eerste op het land groeiende planten - en avondprimula's - een bloem die 's nachts bloeit.

Parallel aan deze presentatie werkt Leonie Brandner samen met de operazangeres Nina Guo om de oude partituren van de Canzun de Sontga Margriata nieuw leven in te blazen. Ze gebruiken de woorden, het verhaal dat ze dragen, de melodie die ze bieden als een katalysator voor een project dat ze de Moss Opera noemen.

Leonie Brandner ontving in 2021 een Stroom Invest subsidie en is een van de deelnemers aan de Stroom Invest Week 2022 (7 t/m 12 juni 2022).

Programmalijn Positions
Stroom Den Haag startte dit jaar een nieuwe programmalijn onder de titel Positions. Positions toont in Den Haag gevestigde kunstenaars en toont zowel nieuw werk als werk in uitvoering, en biedt zo inzicht in de grote diversiteit van hun praktijk. Gedurende het jaar biedt Stroom, naast tentoonstellingen, een platform voor aanvullende evenementen zoals experimentele presentaties, lezingen en performances. De eerste editie - Positions: Time-Based - was te zien van 5 februari t/m 3 april 2022.
Het programma Positions wordt gerealiseerd met steun van de Gemeente Den Haag.

PERS
Jegens & Tevens, Stroom Invest interviews / artist Leonie Brandner, 12 May 2022

LINKS
>> Profiel Leonie Brandner op haagsekunstenaars.nl
>> www.leoniebrandner.com

Positions: Leonie Brandner bij Stroom
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Positions: Leonie Brandner bij Stroom
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Positions: Leonie Brandner bij Stroom
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Positions: Leonie Brandner bij Stroom
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag