OpZicht: Arike Gill

'Le Palais de l'électricité'

3 september t/m 28 november 2014
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag, 11-17 uur; zaterdag en zondag, 12-17 uur
Gesloten: za 20 september en zo 21 september 2014

OpZicht is een presentatieplek voor nieuw ingeschreven Haagse kunstenaars in de entreeruimte van Stroom Den Haag. Het wandmeubel dient als podium en platform waarop de kunstenaar zijn of haar werk, passie en interesse kan delen met de bezoeker. Iedere presentatie duurt ongeveer 6 weken.
Archief OpZicht presentaties 2013-heden

Tekst van Arike Gill zelf:

'Ik probeer de doden weer tot leven te wekken. Mensen op oude foto's zitten gevangen in de luwte van de tijd. In mijn werk probeer ik ze te wekken uit hun diepe slaap. Ze mogen voor een klein ogenblik weer even ademen. In het kunstwerk gelden andere wetten. De tijd is geen onzichtbare waarnemer meer. In deze alternatieve werkelijkheid kan een verloren moment opeens herbeleefd worden.'

De tekening die ik laat zien in OpZicht is geïnspireerd op oude foto's van de wereldexpositie in Parijs in 1900. De wereldexpositie liet de mensen van de 19e eeuw kennismaken met de nieuwe technologische wereld van de 20ste eeuw, die toen nog met tomeloos optimisme tegemoet werd gezien. Zo was er een speciale loopband van hout geïnstalleerd die wel 8 km per uur ging en waarop bezoekers van de Champs de Mars naar de Esplanade des Invalides werden vervoerd, te zien in het midden van de tekening (op youtube kun je erg mooie filmpjes vinden van de eerste ervaringen van mensen op de loopband). Een echte publiekstrekker was Le Palais de l'électricité, waar mensen de machines konden zien die alle overige attracties van de expo van stroom voorzagen (ook te zien op de tekening).

Arike Gill (1983) studeerde in 2013 af aan de KABK in Den Haag en is naast kunstenaar ook doctorandus in de biologie. Ze maakt grote tekeningen en installaties met projecties. Haar inspiratie haalt ze uit oude foto's, bijzondere verhalen, levende natuur en voorwerpen die overblijven na de dood.

De Verlichte Prijs
Arike Gill heeft onlangs voor haar deelname aan de Zomerexpo 2014 in het Gemeentemuseum Den Haag de Verlichte Prijs mogen ontvangen. Judith Lingeman van de BankGiro Loterij reikte de prijs ter waarde van € 2.500,- uit aan het kunstenaarsduo Arike Gill en Rolf van Oven voor wie dit het eerste samenwerkingsproject is. Volgens de jury is Het lange leven van een kleine fout een prachtig poëtisch werk waarbij het thema licht prachtig tot uiting komt. "We zien we een lichtinstallatie met afdrukken van enveloppen gevuld met onderdelen van een briefwisseling waarin het verdriet van het verlies van een kind centraal staat. Zodra het licht aangaat, wordt de inhoud van de envelop zichtbaar. De herinnering wordt tastbaar". >> lees meer


LINKS
www.arikegill.nl
Arike Gill wordt vertegenwoordigd door galerie Vonkel:
www.vonkel.nl 

Arike Gill, 'Le Palais de l'électricité', 2014 (detail)
foto: Stroom Den Haag
Arike Gill, 'Le Palais de l'électricité', 2014
foto: Stroom Den Haag
Arike Gill, 'The Glasshouse', 2012
foto: courtesy the artist
Arike Gill, 'Dark Paradise', 2013
foto: courtesy the artist
Arike Gill, 'Plants live on a different timescale', 2012
foto: courtesy the artist
Arike Gill, 'I blamed my body - part 2', 2014
foto: courtesy the artist