Ondertussen: The New Fordist Manifesto

10 januari t/m 15 maart 2015
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur


The New Fordist Organization is een collectief van componisten, beeldend kunstenaars en performance kunstenaars dat enkele jaren geleden werd opgericht in Den Haag om het effect te onderzoeken van toepassing van massaproductie, industrialisatie en gemechaniseerde schepping op de beeldende en performatieve kunsten. Geïnspireerd door de ideeën van autofabrikant Henry Ford en ingenieur Frederick Taylor, door de geschriften van filosoof Antonio Gramsci en de gedragswetenschapper Ivan Pavlov ontwikkelde het collectief verschillende methodes die het mogelijk maken om in korte tijd en op grote schaal artistieke werken te creëren zonder dat het daarvoor noodzakelijk is het betreffende medium technisch te beheersen.

Tijdens een artist-in-residency periode van 23 april tot 7 juni 2013 in GEMAK te Den Haag werden de methodes verder ontwikkeld en in de praktijk getoetst. Leden van het collectief, Robert Blatt, Andy Ingamells, Ana Smaragda Lemnaru, Miguel Peres dos Santos, David Pocknee, Jeremiah Runnels en Leo Svirsky maakten in een periode van 48 dagen 93 nieuwe werken, vaak met deelname van publiek. De New Fordist technieken werden toegepast op onder andere orchestrale compositie, schilderkunst, choreografie, ruimtelijk werk, performance en video.

Ondertussen toont een selectie van het werk dat tot stand kwam tijdens de residency aan de hand van onder meer videoregistraties, partituren en een uitgebreide publicatie waarin de uitgangspunten en het werk van The New Fordist Organization in historisch en conceptueel perspectief wordt geplaatst.

The New Fordist Organization ontving in 2013 voor de artist-in-residency werkperiode in GEMAK een PRO Kunstprojectensubsidie.


LINKS
http://aces.ricercata.org
Lees The New Fordist Manifesto Residency Report op ISSUU: klik hier

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT- subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

PERS
Blikvangen, 29 januari 2015

The New Fordist Manifesto bij Stroom, 2015
foto: courtesy Stroom Den Haag
The New Fordist Manifesto
The New Fordist Manifesto bij Stroom, 2015
foto: courtesy Stroom Den Haag
The New Fordist Manifesto bij Stroom, 2015
foto: courtesy Stroom Den Haag
The New Fordist Manifesto bij Stroom, 2015
foto: courtesy Stroom Den Haag