Ondertussen: Arianne Olthaar

14 februari t/m 29 maart 2009
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag

Een belangrijk uitgangspunt in het werk van Arianne Olthaar is een fascinatie voor de vergankelijkheid van idealen en vormgeving uit de jaren ‘60 en ‘70. Zij is daarbij vooral geïnteresseerd in publieke interieurs die voor een specifiek doel werden ontworpen. Interieurs die in hun ontwerp een bepaalde moderniteit uitdrukten, maar nu een sfeer van gedateerdheid en vergane glorie uitstralen, en snel aan het verdwijnen zijn door renovatie of sloop.
 
Sinds enkele jaren richt Arianne Olthaar zich op de vormgeving van binnenverblijven van mensapen, die gebouwd zijn in de destijds vernieuwende ‘bathroom achitecture'. Enorme glaswanden met daarachter relatief kleine, betegelde verblijven. De ruimtes zijn steriel, overzichtelijk en ingericht met enkele (minimale) extra's; een verhoging om op te zitten, roestvrijstalen klimrekken. Ze bieden aan de dieren weinig privacy; er zijn nauwelijks mogelijkheden om zich te verstoppen of zich te verschuilen voor de blikken van de toeschouwer.
 
Ter voorbereiding van het project heeft Arianne Olthaar diverse Europese dierentuinen bezocht en de verblijven vastgelegd op foto, video en film. Het diende als basis voor een serie maquettes en een korte film. Deze film is met een drietal maquettes te zien in de Ondertussenruimte, evenals een aantal foto's dat diende als researchmateriaal.

Gratis poster
Arianne Olthaar biedt aan iedere bezoeker een poster aan met daarop de sloop van het chimpansee verblijf in Berlin Zoo (oktober 2007).
 
De maquettes Frankfurt am Main 2, Antwerpen en Berlin 2 zijn met steun van een Stroom SPOT tentoonstellings-subsidie tentoongesteld op de exposities Camouflash in Dresden (Unoactu) en op de Mediations Biennale in Poznan, 2008.
 
De film 'Binnenverblijven' is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Fonds voor de Film.

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.


Archief Ondertussen presentaties

foto: Arianne Olthaar
foto: Arianne Olthaar
foto: Arianne Olthaar
foto: Arianne Olthaar
foto: Arianne Olthaar