Dag van de Architectuur Den Haag 2010: De Tweedehands Stad

Architectuur en Hergebruik

Zaterdag 26 juni 2010, 11 uur-16 uur
Diverse locaties in Den Haag
16-19 uur: feestelijke afsluiting in de RAC Hallen

Volledig programma: www.dvda-denhaag.nl

Speciale informatiefolder gratis verkrijgbaar, o.a. bij Stroom of bij  het Informatiecentrum Den Haag Nieuw Centraal, aan het Koningin Julianaplein 7.

Voor een pdf, klik hier.


De Dag van de Architectuur
heeft dit jaar als landelijk thema 'Architectuur en Hergebruik'. Plekken, gebouwen, constructies, infrastructuur, materialen, bouwstijlen, ze worden continu hergebruikt en komen steeds in nieuwe gedaantes of ingevuld met andere functies terug.

Programma in Den Haag
'De Tweedehands Stad'
Voor Den Haag hebben BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuurcafe, gemeente Den Haag en Stroom Den Haag onder de titel 'De Tweedehands Stad' een gezamenlijk programma gemaakt. Er zijn circa 30 gebouwen geopend en men kan meedoen met twee fietstours. Open voor het publiek zijn o.a. hergebruikte industriële panden als de RAC Hallen, BINK36, DCR en de Fokker Terminal; tot woningen getransformeerde scholen aan de Laan van Meerdervoort en Goudenregenhof en De Grote Pyr; retro-architectuur op de Beeklaan en in Vroondaal; de 'gepimpte' Ministeries van VWS en Financiën en op een hoger schaalniveau zijn er de hergebruikkansen voor gebieden als het Gemeentelijk Industrie Terrein en de Binckhorst.

Twee speciale fietstochten die zich op toekomstig hergebruik richten:
'De Verborgen Verleiders Tour'
o.l.v. architecten Job Roos en Corine Keus en kunstenaar Wilma Marijnissen voert langs onvermoede kwaliteiten van de Binckhorst die vragen om herwaardering en hergebruik.
'De Lege Stad Tour' o.l.v. architect/publicist Iris Schutten en ontwikkelaar/architect Cihan Bugdaci bezoekt de ongeziene leegte in het Regentessekwartier die wacht op nieuwe invulling, zoals een kerk, een kantoorgebouw en een woning boven winkels.

Meer informatie over de fietstochten klik hier.

Afsluitende feestelijke bijeenkomst
Om 16 uur start de afsluitende bijeenkomst in de RAC Hallen. In een decor verzorgd door 'afvalarchitecten' Refunc vindt de première plaats van de speciaal voor deze dag geproduceerde film 'De 2ehands Stad', naar een idee van Terry van der Heide (vz. BNA Kring Haaglanden). Na een bijdrage van de wethouder over de gemeentelijke visie op hergebruik, geeft architect Hans van Heeswijk een presentatie. Van Heeswijk is bekend geworden met vele herbestemmingen zoals de Hermitage (Amsterdam) en het Graphic Design Museum (Breda) en hij tekent ook voor de komende ondergrondse uitbreiding van het Mauritshuis in Den Haag. Ook Jan Körbes en Denis Oudendijk (Refunc) geven een presentatie over hun werkwijze en luisteren de afsluitende borrel op met hapjes en oude discoplaatjes.

Voor het volledig programma in Den Haag zie: www.dvda-denhaag.nl

Informatiefolder (ontwerp: Peter Zuiderwijk)
Caballero Fabriek
RAC Hallen
Goudenregenhof