Marieken Verheyen, 2001

Locatie: Basisschool De Triangel, Meester de Bruinplein 3, Den Haag

De Schilderswijk in Den Haag is een stadsvernieuwingsgebied waar ongeveer 80% van de bewoners allochtoon is. In deze wijk ligt de Openbare Basisschool de Triangel. Het schoolplein van 8x20 meter is omsloten door de school. Een blinde muur vormt één van de wanden van het plein. Het plein wordt gebruikt door de kleinere kinderen. Vanuit de gangen naast de klassen kijken de andere kinderen uit op de muur. De Triangel heeft ism Stroom Marieken Verheyen (1954, Amsterdam) uitgenodigd om 'iets' met deze muur te doen. Hieruit is een project ontstaan waarbij Marieken Verheyen 10 andere kunstenaars heeft betrokken.

Op de blinde muur van het binnenplein is een droomhuis ontstaan. In dit ‘droomhuis' wordt de echte wereld op zijn kop gezet en alles wat volwassenen onder de werkelijkheid verstaan pakt hier anders uit. Zoals in een uitvergroot poppenhuis is de voorgevel van het huis verwijderd waardoor je de kamers kunt binnenkijken. Het huis is in de vorm van een houten stramien voor de blinde muur op het schoolplein geplaatst. In dit stramien zijn de foto's van de kamers gezet.

Voor elke kamer heeft een andere beeldende kunstenaar op schaal een model van een ruimte gebouwd en deze is vervolgens gefotografeerd. Uitgangspunt voor dit model waren de herinneringen aan plekken uit de kinderjaren of de dromen en fantasieën die deze ruimtes opriepen. Dit leidde tot een grote diversiteit aan droomkamers: een ruimte waar kinderhoofdjes nieuwsgierig hun kopjes door de muur steken; een kamer waarin een grote tak naar binnen groeit; een boomhut van waaruit jij de wereld ziet, maar waar je zelf niet te zien bent; of een kamer om tot rust te komen in een gigantische hangmat. De kamers op de begane grond zijn kleiner. Deze worden door de kleuters die op het schoolplein spelen van dichtbij gezien. De kamers daarboven hebben een zodanige maat dat ze ook goed herkenbaar zijn vanuit de gangen van het schoolgebouw, waar de oudere kinderen hun klassen hebben. Een houten trap van vier treden leidt naar de grote, plompe deur met een brievenbus.

 Deelnemende kunstenaars:
Lisa Couwenbergh; Frank Halmans; Remy Jungerman; Bastienne Kramer; Zeger Reyers; Elisa van Schie; Rein Jelle Terpstra; Marjan Laaper; Jaap de Jonge; Suzan Drummen.