Stroom bibliotheek, 2023. Foto: Stroom Den Haag

Kennis en onderzoek

Blijvend investeren in onderzoek en kennisontwikkeling is een rode draad in de activiteiten van Stroom. Wij doen dit samen met kunstenaars en samenwerkingspartners, op projectbasis, met digitale platforms en verschillende meerjarige onderzoekslijnen.

De bibliotheek is een wezenlijk onderdeel van Stroom en een belangrijke plek voor onderzoek voor bezoekers. De kern van de bibliotheekcollectie bestaat uit de publicaties die we aanschaffen in het kader van ons programma, kunst in de openbare ruimte, de kunstenaars, de stad en haar bewoners. Rond die kern verzamelen we materiaal dat context duidt over (latent) waarneembare ontwikkelingen - van (inter)nationaal tot lokaal niveau - op het gebied van politieke, culturele, maatschappelijke en ecologische thema’s. Kortom, al datgene waartoe de hedendaagse kunst zich verhoudt. We streven ernaar in onze collectie steeds ruimte te bieden aan verschillende perspectieven en veranderende inzichten in de kunsten en in de maatschappij. Door deze flexibele thematische ordening brengen we actuele én eerder verzamelde publicaties samen in een nieuw verband.

Internationale onderzoeksprojecten

SpaceX
Stroom is een van de partners in het Europese internationale netwerkprogramma Spatial Practices in Art and Architecture for Empathetic Exchange (SpaceX). Het programma wordt financieel gesteund door Creative Europe van de Europese Unie en onderzoekt gezamenlijk de rol die netwerken van kunst en cultuur kunnen spelen in het publieke domein, alsmede de impact die deze netwerken maken op verbinding, sociale cohesie en gelijkwaardigheid in de maatschappij. Het doel is om een sector-overstijgende en Europa-brede kennisuitwisseling te realiseren waarin onderzoekers (academici, schrijvers, kunstenaars, architecten, curatoren en beschouwers) in kaart brengen op welke manieren ruimtelijke kunstpraktijken een bijdrage leveren aan het publieke debat, opinievorming en onderlinge empathie.

Islands of Kinship
Een andere waardevolle, inhoudelijke basis voor kennisuitwisseling is het Europese netwerk Islands of Kinship: A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions, dat plaatsvindt in de periode 2022-2024. We zijn gesprekspartner in deze uitwisseling tussen verschillende regio’s, in een innovatief samenwerkingsmodel dat kwesties als inclusie, verwantschap, samenzijn en democratische uitwisseling aankaart. Daarbij worden ook vragen over waarden, emoties en milieuvriendelijk opereren op institutioneel niveau behandeld en - aan hand van vier thema’s - met een programma belicht.