Aline Thomassen wint Ouborg Prijs 2024

Aline Thomassen, foto: Nieck Bakker

Locatie: Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag
Uitreiking en opening tentoonstelling: 29 november 2024 om 18.00 uur door Saskia Bruines, wethouder Cultuur

Den Haag, 16 september 2024

De Ouborg Prijs 2024, dé Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, is toegekend aan Aline Thomassen. Op vrijdag 29 november ontvangt de kunstenaar de prijs uit handen van wethouder Cultuur Saskia Bruines. De prijs bestaat uit een bedrag van €25.000 als stimulans voor de verdere praktijk van de kunstenaar, en een solotentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag die op de avond van de uitreiking wordt geopend. De Ouborg Prijs is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Den Haag, Kunstmuseum Den Haag en Stroom Den Haag.

De jury roemt het bijzonder energieke en consistente oeuvre van de kunstenaar. Aline Thomassen creëert met haar kleurrijke stijl sterke en krachtige vrouwenfiguren. Dat doet zij in vloeiende aquarelverf en op groot formaat. Het werk gaat over essentiële thema's als liefde, verlies, geweld, vrijheid, dood, pijn, innerlijke strijd. Tegenstrijdigheden schuwt ze daarbij niet.

Vooral de antropologische blik op de wereld is interessant in haar werk.”, aldus het juryrapport. “Thomassen is niet bang voor de wereld om zich heen en zoekt naar ontmoetingen met het onbekende, de ander, buiten haar eigen bubbel. De emotionele weerslag weet zij te vangen met een rauwheid in haar werk die de kijker raakt; de beschouwer ervaart een ontmoeting en contact. Dit is uitnodigend en zorgt tegelijkertijd voor een soort huiverigheid, het maakt nieuwsgierig naar de medemens. Met haar werk weet Thomassen tegenstrijdigheden te vangen - de essentiële thema’s in het leven die tegelijk persoonlijk en intiem zijn en ons verbinden als mens.

 Aline Thomassen
Aline Thomassen (1964, Maastricht) woont en werkt afwisselend in Nederland en Marokko. Haar werk verkent de talloze manieren waarop Marokkaanse vrouwen hun identiteit beleven en uitdrukken. Ze is geïnspireerd door de kracht en overlevingsdrift die zij herkent in de vrouwen die zij ontmoet. In haar vrouwenfiguren probeert Thomassen de complexe psychologische belevingswereld van de mens gestalte te geven. Het resultaat zijn aquarellen die vaak vol “wrede tederheid” zitten, zoals de Marokkaans-Nederlandse schrijver Hafid Bouazza het prachtig verwoordde. De tentoonstelling van Aline Thomassen in de Projectenzaal van Kunstmuseum Den Haag biedt een indrukwekkend overzicht van deze monumentale portretten door de jaren heen. Universele thema’s als het vrouwelijk lichaam, moederschap, liefde en verlies vormen daarin een rode draad.  

De Jury
De jury van de Ouborg Prijs 2024 bestaat uit Alexandra Landré (voorzitter, artistiek directeur Stroom Den Haag), Jeroen Eisinga (laureaat Ouborg Prijs 2019), Hicham Khalidi (directeur Jan van Eyck Academie en curator van het Nederlandse paviljoen voor de Biënnale van Venetië 2024), en Laura Stamps (conservator Kunstmuseum Den Haag). 

Nieuw deze editie is dat er voor het eerst is gewerkt met een open oproep voor nominaties. Hierdoor ontstond er meer ruimte voor praktijken die anders wellicht buiten het zicht zouden vallen van de jury. De jury is verheugd dat er door de stad meer dan 70 kunstenaars zijn voorgedragen in een relatief korte tijd. De prijs is dit jaar van €10.000 naar €25.000 opgehoogd. Voor het eerst wordt er ook een trofee uitgereikt; een werk gemaakt door Jeroen Eisinga, laureaat van de Ouborg Prijs 2019. 

Over de Ouborg Prijs
De Ouborg Prijs is de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956). Met de Ouborg Prijs toont Den Haag haar trots en waardering voor het niveau, de verdienste, de kwaliteit en de bovenlokale betekenis van de genomineerden en de mate waarin deze een bijdrage leveren aan het kunstklimaat in de stad en aan de (internationale) uitstraling daarvan. Met ingang van dit jaar wordt de prijs eens in de vier jaar toegekend.

Eerdere winnaars waren Christie van der Haak (2015), Marcel van Eeden (2013), André Kruysen (2011), Justin Bennett (2009), Zeger Reyers (2007), Ben van Os (2005), Hans van der Pennen (2003), Vojta Dukàt (2001), Philip Akkerman (1999), Auke de Vries (1997), Martin Rous (1996), Dick Raaijmakers (1995), Tomas Rajlich (1994), Lotti van der Gaag (1993), Gerard Fieret (1992), Wil Bouthoorn (1991), Frans Zwartjes (1990).

> EINDE PERSBERICHT <

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Pers is van harte welkom bij de officiële prijsuitreiking, tevens de opening van de tentoonstelling in het Kunstmuseum. Dit vindt plaats op vrijdag 29 november 2024 van 18.00 - 20.00 uur. Meer informatie hierover volgt.

Voor vragen, beeldmateriaal en/of een verzoek voor een interview kun je contact opnemen met Hildegard Blom, persvoorlichter Stroom Den Haag, 070-3658985 / 06 - 24255772, pers@stroom.nl of Maaike Staffhorst, afdeling Persvoorlichting Kunstmuseum, 06 - 21542946, MStaffhorst@kunstmuseum.nl