Kevin Osepa 'Klof: Bario di Spiritu'


Kevin Osepa toont een multimedia-installatie over Klof, een met bomen omzoomde straat op Curaçao.

Vrijdag 26 november, 19:00-22:00
Performance Night
Een avondprogramma over en met rituele praktijken met nieuwe performances van Eugenie Boon, Travis Geertruida en Guenn Gustina, drie jonge kunstenaars die reageren op de werken in de tentoonstelling. 

Klof: Bario di Spiritu is een multi-media installatie over Klof, een met bomen omzoomde straat op Curaçao. Het verhaal gaat dat dit een verraderlijke plek is. Als kind kreeg Kevin Osepa de spookverhalen te horen die over Klof de ronde doen. Achter die verhalen gaat echter een geschiedenis schuil die onverteld blijft: Klof is de plek waar in 1795 tot slaafgemaakten in opstand kwamen, en een bloedige strijd voerden met hun Nederlandse onderdrukkers. Osepa maakte beelden en rituelen over deze beladen plek, om mee terug te nemen naar Nederland, waar deze geschiedenis van strijd en verzet veel dieper in het collectieve geheugen weggezonken is.

De installatie bij Stroom is een directe verwijzing naar de verschijning en verdwijning van de geesten van het kolonialisme. Het is een diepgaande reflectie over hoe koloniale trauma's worden doorgegeven en door de tijd worden vervormd. Hoe ze sluimeren maar soms ook weer opduiken. Door middel van een circuit van video's, licht en soundscapes in de tentoonstellingsruimte, beschermt Osepa de bezoekers en houdt zo de geesten van Klof op afstand. De tentoonstelling wordt begeleid door teksten van Layo de Palm, een Curaçaose antropoloog die een boek heeft geschreven met verzamelde verhalen van de mensen uit de omgeving van Klof.

Kevin Osepa (Willemstad, 1994) is beeldend kunstenaar en fotograaf. Hij is geïnteresseerd in het portretteren van de Afro-Caribische identiteit in een postkoloniale wereld, en onderzoekt thema's als Afrospiritualiteit, seksualiteit, mannelijkheid, dekolonialiteit en familie. Zijn werk is erop gericht ruimte te creëren voor deze perspectieven als tegenwicht tegen het vaak eenzijdige verhaal van de koloniale geschiedenis. Hij heeft regelmatig tentoongesteld in Nederland; als videograaf regisseerde hij onlangs de video voor Jeangu Macrooy, de Nederlandse vertegenwoordiging op het Eurovisie Songfestival.
Kevin Osepa is een verhalenverteller die zich schatplichtig voelt aan de rituele praktijken die tijdens de koloniale periode in het hele Caribische gebied zijn ontstaan.
www.kevinosepa.com

De tentoonstelling van Kevin Ospea is de tweede in een serie presentaties die het Hartwig Art Collection | Production Fund realiseert bij vijf Nederlandse kunstinstellingen. Naast Kevin Osepa presenteert Stroom ook presentaties van Neo Matloga (4 september t/m 3 oktober 2021) en Anna Dasovic (in 2022).

Hartwig Art Production | Collection Fund
Het Hartwig Art Production | Collection Fund is in 2020 opgericht en maakt onderdeel uit van de Hartwig Art Foundation.
Het Hartwig Art Production | Collection Fund stimuleert experimenten en creativiteit op het hoogste niveau. Jaarlijks ondersteunt het fonds een groep kunstenaars bij het maken van nieuw en ambitieus werk. De kunstwerken worden uiteindelijk door de Hartwig Art Foundation aangekocht en aan de Rijkscollectie (de kunstcollectie van de Nederlandse staat) geschonken. Op die manier levert het fonds een blijvende maatschappelijke bijdrage.Voor het Special Project 2020-2021 zijn samenwerkingen met presentatie-instellingen in Nederland aangegaan. Naast Stroom Den Haag zijn er presentaties van in totaal 15 kunstenaars te zien bij Kunstinstituut Melly (Rotterdam), Oude Kerk (Amsterdam), Vleeshal (Middelburg) en Casco Art Institute (Utrecht).
www.hartwigartfoundation.nl

De tentoonstelling van Kevin Osepa wordt mogelijk gemaakt door het Hartwig Art Production | Collection Fund, Mondriaan Fonds, Forhanna, BredaPhoto, BankGiro Loterij Fonds en de gemeente Den Haag.

Categorie

Tentoonstelling