Haagse Raad van Kinderen maakt nieuwe opstelling De Beeldengalerij
Een nieuwe en verfrissende opstelling van 'De Beeldengalerij', onthuld door wethouder Robert van Asten (Cultuur) in het bijzijn van de jongeren van de Raad van Kinderen.
Vanaf 26 oktober 2020
Onthulling door wethouder Robert van Asten (wegens de coronamaatregelen alleen op uitnodiging)
Bekijk facebook album
Locatie: Spui, Grote Markstraat en Kalvermarkt in het centrum van Den Haag
>> download plattegrond nieuwe opstelling (pdf)
Door de precaire situatie van culturele instellingen als gevolg van het coronavirus staat de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen onder druk. De Haagse Raad van Kinderen roept daarom op om kunst en cultuur voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden. Deze oproep vond gehoor bij Stroom Den Haag dat kinderen graag betrekt bij De Beeldengalerij, de openluchtpresentatie van belangrijke Nederlandse beeldhouwkunst in het centrum van de stad. Het resulteerde in een nieuwe en verfrissende opstelling die op maandag 26 oktober door wethouder Robert van Asten (Cultuur) is onthuld in het bijzijn van de kinderen van de Raad.
Nieuwe opstelling Beeldengalerij
Bij de nieuwe opstelling zijn de overwegingen van de jongeren voor een specifieke sculptuur soms heel direct, zo direct dat volwassenen het makkelijk over het hoofd zien. Het accent van de nieuwe schikking ligt op bepaalde werken die er qua kleur - zoals de werken van Jan Snoek en Hans van Benthem - of zeggingskracht voor de jeugd uitspringen. Wat dat laatste betreft maakte Femmy Ottens androgyne naakt And Life Is Over There een diepe indruk. De figuur, waarin het mannelijke en het vrouwelijke met elkaar versmelten, is een statement voor vrijheid van denken. Volgens de kinderen krijgt het belang van een grotere religieuze en culturele diversiteit meer aandacht als je de werken van Rob Birza en Famke van Wijk bij elkaar zet. En is het ‘Calimero' beeld van David Bade een duidelijke boodschap voor jongeren dat je jezelf moet waarderen om wie je bent en niet om wat je koopt. Verder vond de Raad het jammer dat Tony van de Vorsts Vriendinnen niet meer voor het stadhuis staat. Het werk verbeeldt zo mooi wat echte vriendschap is; die gaat over grenzen heen, is onvoorwaardelijk en voor altijd. Dat is de boodschap die iedere voorbijganger zou moeten krijgen. In de nieuwe opstelling hebben ze het beeld dan ook pal voor de koffiecorner op de Grote Marktstraat geplaatst waar iedereen het kan zien. De jongeren gaven o.a. ook aan dat De Beeldengalerij een werk mist dat over de Black Lives Matter beweging gaat. Dat houdt ze erg bezig. En beelden die met de natuur te maken hebben. Stroom Den Haag heeft al aangegeven deze adviezen zeker ter harte te zullen nemen.
De Haagse Raad van Kinderen bestaat sinds 2017. De Raad adviseert de gemeente Den Haag. De kinderen denken mee over wat de gemeente kan doen voor kinderen van ouders met weinig geld. De Haagse Raad van Kinderen bestaat uit vijftien kinderen in de leeftijd van tien tot en met zestien jaar. Leergeld Den Haag is nauw betrokken bij de Raad. Ze begeleidt de kinderen en helpt mee met het organiseren van activiteiten.
De Beeldengalerij op het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui is een dwarsdoorsnede van de Nederlandse beeldhouwkunst, bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten is het een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte. Conservator van De Beeldengalerij is André Kruysen, projectleider vanuit Stroom is Vincent de Boer, adviseur en begeleider kunst in de openbare ruimte.
PERS
Den Haag FM (+ videoverslag), 26 oktober 2020
Den Haag FM Radio, 26 oktober 2020 (item begint op 36.06 min.)
Dagblad 070, 20 oktober 2020
Categorie
Onthulling