Oproep inschrijving atelierbezoek Valentijn Byvanck op 24 en 25 april 2017

Op maandag 24 en dinsdag 25 april 2017 zal Valentijn Byvanck - directeur Marres Center for Contemporary Culture in Maastricht - een aantal atelierbezoeken afleggen bij kunstenaars in Den Haag. De interesse van de curator ligt onder andere bij kunstenaars die het bijzonder vinden om in een groep aan een grotere opdracht te werken (zoals  bij de tentoonstelling Painted Bird, nu te zien in Marres - bekijk film op Vimeo). Kunstenaars die niet al te zeer hechten aan de conventionele autonomie, maar wel een specifieke signatuur kunnen handhaven naast andere of zelfs samen met andere werken, en die ideeënrijk werk maken. Eveneens wil Valentijn Byvanck kunstenaars uitnodigen wiens werk en werkwijze zich buiten de voorgaande beschreven kaders bevinden..

Aanmelden (deadline donderdag 13 april 2017)
Als je geïnteresseerd bent in een atelierbezoek van Valentijn Byvanck kun je dat uiterlijk donderdag 13 april a.s. laten weten. Wij vragen je via de volgende link:
https://nl.surveymonkey.com/r/Atelierbezoeken
je interesse voor een atelierbezoek te motiveren. De binnengekomen reacties worden samen met eventuele suggesties vanuit Stroom aan de curator voorgelegd. Uit de lijst zal de curator een keuze maken op basis waarvan het bezoekprogramma zal worden samengesteld. Je ontvangt alleen een bericht wanneer je door de curator bent geselecteerd voor een atelierbezoek.

Marres, House for Contemporary Culture, Maastricht
Met tentoonstellingen, lezingen, onderzoek, performances en publicaties verkent Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur de beeldende kunsten in de breedste zin van het woord. Marres is aangesloten bij Very Contemporary, een samenwerkingsverband van dertien instellingen voor hedendaagse kunst in de regio Maas-Rijn. Binnen een straal van 100 km biedt het grensgebied van België, Nederland en Duitsland een grote verscheidenheid aan tentoonstellingen en evenementen, die je gecombineerd in één dag kan bezoeken. Marres werd in 1998 in Maastricht opgericht. De naam Marres komt van de brouwersfamilie die het huis voor een groot deel van de 20ste eeuw bewoonde. Marres wordt ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht. De huidige tentoonstelling Painted Bird is een totaalproject waarvoor alle muren, gangen, het trappenhuis, vloeren en plafonds van het monumentale huis Marres zijn beschilderd. Met een oppervlakte van 750 m2 toont The Painted Bird een reeks prachtige en beangstigende omgevingen: bezoekers wandelen door een high-tech supermarkt, een stukje oerbos, een Berlijnse hippie ruimte, een spinnengang met portretten en een wisteriakamer. De tentoonstelling is geregisseerd door Gijs Frieling. Frank Koolen en Kim David Bots maakten een uitgebreide soundtrack met persoonlijke commentaarstem, muziek en geluidseffecten. De tentoonstelling loopt tot en met 13 augustus 2017.

Beknopte biografie Valentijn Byvanck
Valentijn Byvanck is director of Marres, House for Contemporary Culture, Maastricht, the Netherlands. In Marres, he runs a program in which he explores the senses in a wide array of artistic practices and develops exhibitions including The Winter Anti Depression Show (2013), Undertones (2014), Levi van Veluw: The Relativity of Matter (2015) and Ferran Adria: Notes on Creativity (2016). Byvanck worked before as head of communications and theory at Witte de With (1999-2002), and was subsequently director of the Zeeuws Museum (2002-2008) and the Museum of National History (2009-2011). He has written extensively and made television programs on a wide variety of topics in contemporary art and design. Byvanck holds a PhD in cultural history from New York University.
 
Over het atelierbezoekprogramma
Stroom nodigt sinds 2006 regelmatig curatoren, kunstenaars en critici uit binnen- en buitenland uit om atelierbezoeken af te leggen bij Haagse kunstenaars. Het atelierbezoek biedt de kunstenaar de gelegenheid om zich met zijn/ haar werk te presenteren. Het vormt een gelegenheid tot opbouwende kritische reflectie op het werk in een gedachtenwisseling met een gekwalificeerde expert. En in het verlengde hiervan wordt natuurlijk de bekendheid met het werk gestimuleerd. Wanneer je deze open oproep niet meer wilt ontvangen laat het weten in een e-mail naar Natascha Helmer:
nhelmer@stroom.nl

Verwachte atelierbezoeken 2017
Mei: Anna Ptak - curator Centre for Contemporary Art Ujazdowski Castle in Warszawa
Juni: Manuel Segade - directeur CA2M, Centro de Arte Dos de Mayo in Madrid