Stroom School: Ângela Ferreira

Stroom School is de overkoepelende term voor het randprogramma dat Stroom bij tentoonstellingen organiseert. De Stroom School bij Ângela Ferreira: 'Revolutionary Traces' bestaat uit verschillende evenementen. In de tentoonstelling vinden gesprekken, lezingen en workshops plaats rond thema's in de tentoonstelling en het werk van Ângela Ferreira en Álvaro Siza Vieira.

Donderdag 29 januari 2015, 16-18 uur
Publiek Domein als strategie 
Simon Franke

Simon Franke (Trancity) gaat n.a.v. het onderzoek Plekken van betekenis in de Schilderswijk met het publiek in gesprek over het inzetten van publiek domein als strategie voor wijkontwikkeling, en stelt daarbij de vraag hoe beleid en ontwerp beter kunnen aansluiten op de realiteit van het gebruik van het publiek domein.

Donderdag 12 februari 2015, 13-18 uur
Patterns of inhabitation at the Schilderswijk
Nelson Mota

Voertaal Engels
Tijdens zijn workshop Patterns of inhabitation at the Schilderswijk gaat Nelson Mota (architect en Assistant Professor aan TU Delft) in op ontwerpstrategieën die groei en verandering binnen architectuur mogelijk maken. Hoe kun je elementen van toe-eigening of verzet van bewoners ten opzichte van hun woningbouw herkennen en mogelijk maken?

Donderdag 19 februari 2015, 20-22 uur
Kunst, architectuur & politiek
Ângela Ferreira & Jürgen Bock

Voertaal Engels
‘Buildings can be read as political texts and that is what I try to do'. Rond deze uitspraak van Ângela Ferreira vindt een gesprek plaats tussen haar en Jürgen Bock (curator en directeur Maumaus in Lissabon) en het publiek. Ferreira en Bock werkten o.a. samen bij de Biennale van Venetie (2007), waarvoor ze Maison Tropicale realiseerden. De gelijknamige film die Manthia Diawara maakte over dit proces wordt aansluitend getoond.

Woensdag 4 maart 2015, 20-22 uur
Sociale woningbouw na Siza
Jeroen Geurst (Geurst & Schulze architecten)

Met Âlvaro Siza begon de omkering in de sociale woningbouw en de stadsvernieuwing, althans in Den Haag. Ook voor het bureau Geurst & Schulze was de samenwerking met Siza in de Schilderswijk bepalend. Jeroen Geurst reflecteert op die tijd en trekt samen met een aantal gasten lijnen naar de huidige staat van sociale woningbouw. De gasten zijn: Endry van Velzen (De Nijl Architecten) en Olof van de Wal (Leef de stad).

Revolutionary Traces wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Mondriaan Fonds.