Oproep inschrijving atelierbezoek Roos Gortzak op 8 en 9 september 2016

Op donderdag 8 en vrijdag 9 september 2016 zal Roos Gortzak, directeur van de Vleeshal in Middelburg, een aantal atelierbezoeken afleggen bij kunstenaars in Den Haag. De interessegebieden van de curator en voorkeur voor kunstenaars tref je hieronder aan:
Roos Gortzak: Ik ben niet op zoek naar bepaalde thema's of naar bepaalde disciplines. In 2014 maakte ik de groepstentoonstelling "What Were You Expecting, Mr. Milquetoast, a Plot?". Het was een pleidooi voor groepstentoonstellingen die geen thema's illustreren, maar de kunstwerken een kader geven waarbij meerdere betekenislagen van de werken mogelijk blijven. Ik houd ervan me door kunstenaars te laten verrassen en door hun werken tot denken te worden aangespoord. Ik houd van kunstwerken die tegelijkertijd conceptueel en visueel interessant zijn. Een recent kort interview met mij geeft wellicht ook een idee van mijn visie op kunst https://vimeo.com/159183910.'

Deadline: 25 augustus 2016
Als je geïnteresseerd bent in een atelierbezoek van Roos Gortzak kun je dat uiterlijk donderdag 25 augustus a.s. laten weten. Wij vragen je via:
https://nl.surveymonkey.com/r/Atelierbezoeken
je interesse voor een atelierbezoek te motiveren. De binnengekomen reacties worden samen met eventuele suggesties vanuit Stroom aan de curator voorgelegd. Uit de lijst zal zij een keuze maken op basis waarvan het bezoekprogramma zal worden samengesteld. Je ontvangt alleen een bericht wanneer je door de curator bent geselecteerd voor een atelierbezoek.

Beknopte biografie van de curator
Na haar studie kunstgeschiedenis in Amsterdam, liep Roos Gortzak (1973) stage bij het Museum of Modern Art in New York. Daarna vertrok ze naar Londen, voor de twee jaar durende studie "Curating Contemporary Art" aan het prestigieuze Royal College of Art. Aansluitend werkte ze bij CASCO in Utrecht en de Annet Gelink Gallery in Amsterdam, waar ze in 2003 curator van de projectruimte 'The Bakery' was en kunstenaars als Becky Beasley, Armando Andrade Tudela en Friedrich Kunath aan het begin van hun carrière toonde. Van 2004-2007 was ze zelfstandig: als curator maakte ze o.a. een project voor de Biënnale van Puerto Rico (2004), de tentoonstelling Tropical Abstraction in Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (2005) en als criticus schreef ze voor o.a. Metropolis M, ArtReview en de Volkskrant. Vanaf 2007 werkte Gortzak in de Kunsthalle Basel aan vele tentoonstellingen, projecten en publicaties, totdat ze in 2012 naar Karlsruhe verhuisde en weer zelfstandig aan de slag ging. Begin 2014 was haar groepstentoonstelling What Were You Expecting, Mr. Milquetoast, a Plot? (met Vittorio Brodmann, Calla Henkel & Max Pitegoff, Sanya Kantarovsky, Liz Magic Laser en Ola Vasiljeva) in de Badischer Kunstverein in Karlsruhe te zien en in september vond haar festival What Happens in Offenbach Stays in Offenbach plaats met 40 studenten van verschillende (theater-, dans-, kunst-, muziek-) academies in Frankfurt en omgeving. Sinds 2014 is Gortzak directeur van de Vleeshal in Middelburg, waar ze solotentoonstellingen maakte met Cally Spooner, Ola Vasiljeva, Simone Forti, en Melissa Gordon en de groepstentoonstelling Survival Guides for Ballroom Dancers, Renovators, Softball Moms, Working Parents and Troubled Folk in General, met Moyra Davey, Martin Kohout, Katja Novitskova, Laure Prouvost en Jay Tan.
 
Over het atelierbezoekprogramma
Stroom nodigt sinds 2006 regelmatig curatoren, kunstenaars en critici uit binnen- en buitenland uit om atelierbezoeken af te leggen bij Haagse kunstenaars. Het atelierbezoek biedt de kunstenaar de gelegenheid om zich met zijn/ haar werk te presenteren. Het vormt een gelegenheid tot opbouwende kritische reflectie op het werk in een gedachtenwisseling met een gekwalificeerde expert. En in het verlengde hiervan wordt natuurlijk de bekendheid met het werk gestimuleerd. Wanneer je op de mailinglijst geplaatst wil worden voor deze maandelijkse open oproep kunt u dit laten weten in een e-mail aan Natascha Helmer: nhelmer@stroom.nl
 
Verwachte atelierbezoeken 2016
Oktober: nntb
November: Francesco Manacorda - directeur Tate Liverpool.
December: Noor Mertens - conservator Moderne en Hedendaagse Kunst en Stadscollectie Museum Boijmans van Beuningen.