Uncertainty Seminars

Multispecies Miscommunicatie

Zaterdag 29 februari 2020, 15:30 - 20:00 uur
(walk in: 15:00 uur)
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Engels
https://uncertainty.stroom.nl
Join facebook event

Tickets:  € 7,50 voorverkoop via Eventbrite
/ € 10,- aan de deur (incl. eenvoudige maaaltijd)

In de jaren zestig van de vorige eeuw ondernam NASA een onderzoek waarvoor de drie sterren van het televisieprogramma Flipper (Sissy, Pamela en Peter) naar een laboratorium op een Caraïbisch eiland werden overgebracht. Onderzoekster Margaret Lowe Howell verhuisde fulltime naar de locatie om de pre-puberale fles-neus dolfijn Peter Engels te leren spreken. Twee keer per dag gaf ze de dolfijn les om hem te leren 'hallo Margaret' te zeggen. Het 'm'-geluid bleek ongelooflijk moeilijk voor Peter, en de financiering van het experiment werd al snel stopgezet. Sindsdien richten zulk soort onderzoeken zich op complexiteit van de eigen communicatiemiddelen van andere soorten, en wordt er geen Engelse les meer gegeven.

Deze editie van Uncertainty Seminars gaat over het thema 'Multispecies Miscommunicatie'. Sinds de pogingen om beroemde dolfijnen deel uit te laten maken van de anglosfeer, hebben kunstenaars en wetenschappers tal van manieren gevonden om met niet-menselijke communicatie te experimenteren: van schapen als acteurs in een toneelstuk van Shakespeare, het ontwikkelen van een taal voor de toekomstige bewoners van Mars, tot het analyseren van de taal van fossielen uit andere tijdvakken dan het Antropoceen. Hoe kunnen experimentele benaderingen ons andere manieren laten zien om in een meersoortige omgeving te leven?

Multispecies Miscommunication zet het onderzoek voort dat Stroom in 2018 onder de overkoepelende term De Dingen is gestart. Er wordt gekeken naar de veranderende verhoudingen tussen dieren, planten, machines, mensen, anderen en dingen.

Uncertainty Seminars zijn hybride events, waarin twijfel wordt omarmd als culturele strategie.


Curator: Lua Vollaard.
(Grafisch) ontwerp: The Rodina

Met dank aan:
De Uncertainty Seminars worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Gemeente Den Haag.

Archief Uncertainty Seminars
>> klik hier


Uncertainty Seminars
foto: design: The Rodina