Material Languages: The Nest Collective (Nairobi) – Stroom (Den Haag)

A Hybrid Co-learning Experience

Eindpresentatie: 11 mei t/m 20 juni 2021
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9 (etalage) en online
>> material-languages.stroom.nl
>> thisisthenest.com
Voor publieke online evenementen:
scroll down

The Nest Collective is een multidisciplinair kunstcollectief dat woont en werkt in Nairobi, Kenia. Ze zijn actief op het gebied van film, muziek, mode, beeldende kunst, literatuur en andere media. Bij Stroom ligt de nadruk op de mogelijkheden van textiel als medium, in het verlengde van hun activiteiten op het gebied van mode.
Met hun werk onderzoeken de leden van The Nest Collective het leven in de hedendaagse Afrikaanse steden en brengen ze actuele onderwerpen ter sprake, zoals de LGBT+ identiteit. Tegelijkertijd kijken ze met een frisse blik naar de geschiedenis en denken ze na over mogelijke toekomsten. Met hun veelzijdige interventies spreken ze hun publiek actief aan, om zo een genuanceerde discussie over de diverse onderwerpen mogelijk te maken. Naast deze activistische aanpak hecht The Nest Collective ook grote waarde aan de esthetische en artistieke kwaliteit van hun werk. Vanwege de covid pandemie en reisbeperkingen experimenteren we met het format van een hybride residency.

Het overkoepelende textielproject van The Nest Collective wordt binnen de setting van Our House, your Home vertegenwoordigd door de leden Sunny Dolat, Dr. Njoki Ngumi & Jim Chuchu en gaat in op de ontwikkeling van ideeën over hoe textiel de link tussen verbondenheid, identiteit, cultuur en design kan ontrafelen.
Bekijk de resultaten op de speciale website:
material-languages.stroom.nl

PUBLIEK PROGRAMMA

Donderdag 20 mei 2021
19:00 (NL) / 20:00 (KE)
Voertaal: Engels

A Machine Dreams of African Print door Jim Chuchu
Online presentatie van Jim Chucho over zijn werk met computer-gegenereerde patronen. Hij presenteert zijn onderzoek naar het gebruik van door de computer gegenereerde textielpatronen, d.m.v. Generative Adversarial Networks (GAN's). Met deze tools kon hij onderzoeken hoe toekomstig Keniaans en Afrikaans textiel eruit zou kunnen zien. De resultaten van de experimenten zijn in Nederland digitaal geprint en zijn te zien in de etalage van Stroom.
Bekijk de registratie op Youtube

Woensdag 26 mei 2021
19:00 (NL) / 20:00 (KE)
Voertaal: Engels
What We Left Behind door Njoki Ngumi
Njoki Ngumi presenteert het maakproces van haar wandtapijt What We Left Behind (voorheen What We Saw), dat gemaakt wordt met quilting-technieken, waarbij ook de overdracht van energie en de vertaling hiervan wordt onderzocht. Bijgestaan door andere leden van The Nest Collective brengt ze een hommage aan, en reflecteert op, het gebruik van textiel voor herdenken, archiefwerk en meditatie. Ze neemt ons mee door haar werkproces en wat ze ervan heeft geleerd. Ze zal ook uitleggen hoe het project nu verder gaat.
Bekijk de registratie op Youtube

Woensdag 2 juni 2021
19:00 (NL) / 20:00 (KE)
Voertaal: Engels
Nanga: Future Textile Heritages door Sunny Dolat
Online presentatie over de geschiedenis en toekomst van textiel in Kenya. Nanga is een project dat textiel onderzoekt als een manier waarop een volk verankerd kan worden in het cultureel erfgoed van zijn of haar land. Door de geschiedenis van textiel in Kenia te analyseren, onderzoekt Sunny Dolat het verband tussen deze geschiedenis en de identiteitscrisis waar het land mee worstelt.
Bekijk de registratie op Youtube

The Nest Collective is opgericht in 2012 en is o.a. bekend van de veelgeprezen 'queer anthology' film Stories of Our Lives, die in meer dan 80 landen is vertoond en talloze prijzen heeft gewonnen, en Tuko Macho - een baanbrekende interactieve misdaad webserie die algemeen wordt beschouwd als een van de beste Afrikaanse tv-series allertijden. The Nest Collective heeft ook het HEVA Fund opgericht - het eerste creatieve bedrijvenfonds in zijn soort in Afrika - om de levensomstandigheden van creatieve ondernemers in Oost-Afrika te versterken.
>> www.thisisthenest.com

Our House, your Home hybride residency
Stroom heeft The Nest Collective uitgenodigd om in 2020 deel te nemen aan het programma Our House, your Home. Vanwege de pandemie zijn onze gasten nog niet in staat geweest om naar Den Haag te reizen. Daarom experimenteren we nu met het format van een hybride residency. We vroegen ons af wat een artistieke residency is. Welke infrastructuur Stroom kan bieden aan haar gasten. Hoe we op afstand kunnen samenwerken en van elkaar kunnen leren. Hoe we onze gasten kunnen betrekken bij de lokale creatieve gemeenschap van Den Haag. Al deze vragen worden wekelijks onder de loep genomen.

Drie leden van The Nest Collective - Jim Chuchu, Sunny Dolat en Njoki Ngumi - werken sinds september 2020 vanuit Nairobi en doen onderzoek naar textiel als medium. Ze delen hun onderzoeksproces in videogesprekken en e-mails. Tijdens deze online ontmoetingen ontvangen ze ook gasten en maken ze kennis met verschillende medewerkers van Stroom. Ze houden zich bezig met verschillende facetten van deze textielindustrie: van textiel maken (weef- en printtechnieken), tot beeldcultuur, identiteit, geschiedenis en performativiteit. Via dit onderzoek zoeken ze ook naar nieuwe strategieën om onderwerpen te bespreken als dekolonisatie, duurzaamheid en spiritualiteit. Omdat Kenia (in tegenstelling tot West-Afrikaanse landen) geen eigen textieltraditie heeft, richten de kunstenaars zich op een eigentijdse benadering om hun publiek aan te spreken, met een focus op de queer community, en met als doel om de lokale markt te ontsluiten met betaalbare prijzen.

Stroom heeft kunstenaar Ludmila Rodrigues (woont en werkt in Den Haag) uitgenodigd als gast projectleider.
www.ludmilarodrigues.nl

Met dank aan
Dit project wordt ondersteund door Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling, Mondriaan Fonds en de gemeente Den Haag.

Our House, your Home
The Nest Collective is de vierde gast binnen het experimentele programma Our House, your Home, waarvoor Stroom Den Haag internationale organisaties uitnodigt om tijdelijk de tentoonstellingsruimte over te nemen, om de dingen te doen die zij het meest urgent, passend, of uitdagend vinden. Onze eerste drie gasten waren: Visual Culture Research Center uit Kiev (Oekraïne), left gallery, een digitaal platform uit Berlijn (Duitsland) en Languid Hands uit Londen (United Kingdom).

Analog Eco Festival
And please check out the Analog Eco Festival. Happening now in The Hague (11 - 28 May 2021)
grafischewerkplaats.nl/analog-eco

Etalage The Nest Collective bij Stroom Den Haag
foto: Jassir Jonis, courtesy Stroom Den Haag
Material Languages
foto: design: Zuzanna Zgierska
Etalage The Nest Collective bij Stroom Den Haag
foto: Jassir Jonis, courtesy Stroom Den Haag
Boekentafel The Nest Collective bij Stroom
foto: Jassir Jonis, courtesy Stroom Den Haag
Etalage The Nest Collective bij Stroom Den Haag
foto: Jassir Jonis, courtesy Stroom Den Haag
Etalage The Nest Collective bij Stroom Den Haag
foto: Jassir Jonis, courtesy Stroom Den Haag
Etalage The Nest Collective bij Stroom Den Haag
foto: Jassir Jonis, courtesy Stroom Den Haag
‘Athi’ by Jim Chuchu, from ‘A Machine Dreams of African Print’
foto: courtesy The Nest Collective
The Nest Collective
'Not African Enough' (book) by The Nest Collective
screenshot online meeting The Nest + members Stroom team (with guest Nikkie Wester)
screenshot online meeting The Nest + members Stroom team