Onthulling nieuwe sculptuur Lara Schnitger in De Beeldengalerij

This princess saves herself

Zaterdag 23 oktober 2021
14:00-17:30
>> Bekijk fotoalbum

PROGRAMMA
Begint bij Stroom, Hogewal 1-9
14:00 - gesprek met Lara Schnitger
15:00 - pauze
15:45 - start processie Suffragette City >> meer info
17:00 - onthulling This princess saves herself op Grote Marktstraat, Den Haag
17:30 - einde

Vanaf zaterdag 23 oktober is Den Haag een krachtig statement over solidariteit en vrouwelijke empowerment rijker. De stad kan zich dan verheugen op de onthulling van het nieuwe beeld This princess saves herself van Lara Schnitger. Het is de meest recente toevoeging aan De Beeldengalerij, de bijzondere buitenopstelling met sculpturen van toonaangevende kunstenaars in het centrum van de stad.

Processie Suffragette City
Voorafgaand aan de onthulling van het beeld zal de processie Suffragette City plaatsvinden. Iedereen die de stem over de voortgaande strijd voor vrouwenrechten harder wil laten klinken, is van harte welkom! We starten bij Stroom aan de Hogewal om 15:45 uur.

Lara Schnitger gebruikt textiel als vorm van expressie. Ze gebruikt de zeggingskracht van materiaal en symbolen uit het dagelijks leven, geeft deze een politieke lading en transformeert ze in haar werken tot uitgesproken feministische statements. Ze bouwt vaak zowel suggestief, intieme beelden als architecturale installaties waarin ook teksten een belangrijke rol spelen. Het nieuwe, bronzen beeld  This princess saves herself is - zoals veel van haar werk - zowel humoristisch als politiek geladen.
"Prinsessen in sprookjes worden altijd door een prins gered. Deze Princess doet het lekker zelf! Er hoeft geen man aan te pas te komen. Het wordt tijd dat we die ouderwetse sprookjes eens veranderen!!", aldus Schnitger. En dat alles natuurlijk ook met een knipoog naar de Nederlandse prinsessen. 

Meer over Lara Schnitger
Lara Schnitger (1969, woont en werkt in Los Angeles) studeerde aan de Kitakyushu Centre for Contemporary Art, Japan; Ateliers 63, Amsterdam; Academie Vyvarni Umeni, Praag en aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. Haar werk wordt internationaal o.a. getoond bij Kunsthaus Dresden; FRAC Champagne-Ardenne, Reims; Museum Het Domein, Sittard; Kunstwerke, Berlijn; het UCLA Hammer Museum, Los Angeles; P.S. 1 Contemporary Art Center, New York; Power Plant, Toronto; de Royal Academy in Londen. Het was te zien tijdens de Liverpool Biënnale in 1999 en de Shanghai Biënnale in 2002. In 2019 werd ze benaderd om publieke werken ontwerpen voor The Chelsea Highline en Hudson Yards, en Sydney Laneway Projects in 2018. Een eerdere solotentoonstelling bij Stroom Den Haag was My other car is a broom in 2005).
www.antonkerngallery.com

Op vrijdag 15 oktober,  17:00-19:00 uur, opent bij Annet Gelink Gallery in Amsterdam een tentoonstelling met werk van Lara Schnitger.
www.annetgelink.com

Meer over De Beeldengalerij
De Beeldengalerij in Den Haag is bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat sinds begin jaren '90 een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. Conservator van De Beeldengalerij is André Kruysen, projectleider vanuit Stroom is Vincent de Boer, adviseur en begeleider kunst in de openbare ruimte.

Lara Schnitger, The Hague as Suffragette City, 2021
foto: Mylene Siegers, courtesy Stroom Den Haag
Lara Schnitger, The Hague as Suffragette City, 2021
foto: Mylene Siegers, courtesy Stroom Den Haag
Lara Schnitger, 'This princess saves herself', 2021
foto: Hani Chladilova, courtesy Stroom Den Haag
Lara Schnitger, 'This princess saves herself', 2021
foto: Hani Chladilova, courtesy Stroom Den Haag