From Crimea to Siberia: How Russia is Tormenting Political Prisoners Sentsov and Kolchenko

Woensdag 27 maart 2019, 19:00 uur
Location: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Reserveren niet nodig
Join facebook event
Toegang: gratis
Voertaal: Engels

Deze avond is onderdeel van Hybrid Peace door Visual Culture Research Center (Kiev, Oekraïne).

Film en gesprek met Angelina Kariakina (Oekraïne), hoofdredacteur Hromadske TV.

Op 10 mei 2014 werden de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov en activist Oleksandr Kolchenko opgepakt in het bezette gebied de Krim. Ze werden ervan beschuldigd terroristische daden te beramen, naar Rusland gebracht, en veroordeeld. Kolchenko is tot 10 jaar cel veroordeeld en Sentsov tot 20 jaar. Twee andere Oekraïners - Gennadiv Afansiev en Oleksiy  Chirniv - zijn met Kolchenko en Sentsov gearresteerd. Afansiev is in 2016 vrijgelaten door een uitwisseling van gevangenen, en Chirniy wordt nog steeds vastgehouden in een strafkolonie in Magadan.

Sentsov kondigde een hongerstaking aan op 16 mei 2018, vier jaar na zijn arrestatie en duizenden kilometers weg van waar hij in eerste instantie werd vastgehouden. Zijn enige voorwaarde voor het beëindigen van de hongerstaking was het vrijlaten van alle Oekraïnse politieke gevangen die zich op Russisch grondgebied bevonden. Met de gevangen die zich in de door Rusland bezette Krim bevinden, zijn dat er 64. Sentsov en Kolchenko werden eerst vastgehouden in een detentiecentrum in Moskou, berecht in Rostov, getransporteerd naar de Oeral en daarna naar het Russische Noordpoolgebied. Zij hebben samen meer dan 20.000 kilometer afgelegd, de helft van de gehele lengte van de evenaar. Hun hele reis speelde zich af binnen Rusland. Of, om preciezer te zijn - binnen het Russische gevangensysteem.

De journalisten van Hromadske TV reisden naar de belangrijke plekken op deze transportroute - waar de Oekraïense consul geen toegang tot kreeg en advocaten moeilijkheden ervaren om te worden toegelaten -  om erachter te komen onder welke omstandigheden Sentsov en Kolchenko worden vastgehouden, en wie er uiteindelijk verantwoordelijk is voor hun lot.

Angelina Kariakina is de hoofdredacteur van Hromadske TV. Ze werkte als correspondent en redacteur voor de schrijvende pers en TV, versloeg de Maidan protesten, Russische agressie en het conflict in Oost-Oekraïne. In 2016 begon ze aan de onderzoekende documentaire Traces of Revolution met journalist Anastasia Stanko, en studeerde ze af aan de Sergei Bukoyski Documentary School. Ze was een deelnemer aan The School of Image and Evidence, Kiev Biennale 2015, Sentsov's Camera, een tentoonstelling bij GFZK Leipzig in 2016, en gastdocent aan het Institute for Human Sciences in Wenen in 2017.

MET DANK AAN
Hybrid Peace wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Mondriaan Fonds, de Gemeente Den Haag, Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling.

Hybrid Peace embleem door Uliana Bychenkova, animatie door Oleksiy Romanenko (Oekraïne)
'From Crimea to Siberia' bij Stroom, 27 maart 2019
foto: Stroom Den Haag
'From Crimea to Siberia' bij Stroom, 27 maart 2019
foto: Stroom Den Haag
'From Crimea to Siberia' bij Stroom, 27 maart 2019
foto: Stroom Den Haag
'From Crimea to Siberia' bij Stroom, 27 maart 2019
foto: Stroom Den Haag