OPENING: Three Exhibitions in Five Acts: Jean Katambayi Mukendi

Attempts to Read the World (Differently). Three Exhibitions in Five Acts. Act 5: Jean Katambayi Mukendi from Stroom Den Haag on Vimeo.

Zaterdag 11 februari 2017, vanaf 17 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Join facebook event

Met Attempts to Read the World (Differently): Three Exhibitions in Five Acts presenteren de kunstenaars Max de Waard, Monira Al Qadiri en Jean Katambayi Mukendi in drie opeenvolgende solotentoonstellingen en twee publieke transformatieperioden voorstellen om het denken over de veranderende wereld van nieuwe zuurstof te voorzien. Op zaterdag 11 februari vindt de feestelijke opening plaats van Akte 5 met het werk van Jean Katambayi Mukendi.

Het overkoepelende thema van Attempts to Read the World (Differently) gaat over het creëren van nieuwe perspectieven op de onzekere, complexe tijd waarin we leven. Een pleidooi voor de verbeelding, als poëtisch instrument om de wereld anders te bekijken. Met meer veerkracht en empathie. Precies dat, zo zegt Jean Katambayi Mukendi, is het "DNA" van zijn kunstpraktijk.

Jean Katambayi Mukendi is afkomstig uit de Democratische Republiek Congo en onder meer geschoold als elektromonteur en wiskundeleraar. Zijn werk gaat over kunst, wetenschap en utopie en wordt gekenmerkt door een fascinatie voor technologie, mechanica, geometrie en elektriciteit. Sinds december is hij in Den Haag om te werken aan zijn tentoonstelling bij Stroom. Tijdens deze residency-periode kwam hij tot een heroverweging van wat hij de ‘macro- en micro'-krachten in ons universum noemt. Sommige werken ontstaan op basis van toeval, andere vanuit mathematische patronen waarmee hij eigenzinnige variaties op de wetenschap van de kosmos of de evolutie ‘bewijst'. Op die manier is er voortdurend een variëteit van perspectieven in het spel: historisch en futuristisch, Congolees en Nederlands, ingenieus en doe-het-zelf, fictie en wetenschap.

Hij combineert het maken van tekeningen, sculpturen en kartonnen machines met de werken van zijn voorgangers in deze reeks, Max de Waard en Monira Al Qadiri. Op 29 januari, tijdens een Stroom School: Talk & Tour, demonstreerde hij voor publiek zijn fictief-wetenschappelijke benadering in een 'wiskundeles'-performance, waarvan de aantekeningen nog op de muren van de entree-ruimten te zien zijn.


foto: design: The Rodina
Schets van Jean Katambayi Mukendi
foto: Stroom Den Haag
Jean Katambayi, 'On ne sais pas ou on va', 2016
foto: courtesy trampoline, Antwerpen
Attempts to Read the World (Differently)
foto: design: The Rodina