Zefir7 online: Designing Lightness

Van idee tot boek

Dinsdag 15 september 2020, 20.30 uur (welkom vanaf 20.20)
Join facebook event
Voertaal: Nederlands

Online via facebook en YouTube
Zie: www.zefir7.nl

Zefir7 is het maandelijks ontwerperscafé bij Stroom Den Haag i.s.m. BNO. Deze keer een avond over het boek Designing Lightness - Structures for Saving Energy. Zes sprekers vertellen over hun bijdrage aan het tot stand komen van het boek: Ed van Hinte, Adriaan Beukers, Paul Kortman, Renate Boere, Marcel Witvoet, Vincent van Baar.

Op 4 maart van dit jaar was Designing Lightness - Structures for Saving Energy klaar voor de presentatie op een Parijse beurs. Door Covid liep dat anders. Nu vindt de introductie van het (goed ontvangen) boek plaats bij Zefir7. Het hele verhaal komt aan bod. Het gaat natuurlijk over inhoud en vorm, maar de totstandkoming is bepaald niet alledaags.

'Designing Lightness' had een illustere voorganger in 1995: Lightness. Ontworpen door Erik Wong, was het een prijs voor de inspirerende kwaliteit van specialist Adriaan Beukers. Twintig jaar later vond schrijver Ed van Hinte, die inmiddels ervaring had met het onderwerp lichtheid in architectuur- en designonderwijs, dat het tijd was voor een nieuw boek. Duurzaamheid en het verband tussen techniek en vormgeving vroegen om een scherpere benadering.

Er kwam een opzet met uitgeverij Nai010 en ontwerper Renate Boere. Maar het duurde nog tot januari 2019 voor Van Hinte fondsenwerver Paul Kortman tegen het lijf liep. Door diens optreden begonnen de contouren van financiering vanuit het bedrijfsleven en EZ, gefaciliteerd door Bouke Veldman van CompositesNL, zich af te tekenen. Halverwege dat jaar kwam de zaak rond, compleet met een stevige deadline.

Sprekers:
Ed van Hinte (auteur)
Adriaan Beukers (co-auteur)
Paul Kortman (woord en daad; fondsenwerver)
Renate Boere (ontwerper)
Marcel Witvoet (Nai010)
Vincent van Baar (host Zefir7)

Designing Lightness
foto: Studio Renate Boere