Luisteren naar de zee als Artonauten

Ambassade van de Noordzee

Donderdag 11 juli 2019,  11.00-13.00 uur
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Nederlands
Toegang: € 7,50
Aanmelden via: ambassadevandenoordzee.nl
Join facebook event

Hoe kunnen we luisteren naar de zee in het Antropoceen? De Ambassade van de Noordzee onderzoekt dit samen met kunstenaars en wetenschappers. Cultuursocioloog Ruben Jacobs geeft tips en suggesties aan de hand van zijn boek Artonauten, Op expeditie in het Antropoceen (2018); antropoloog Ester Heiman haalt de stemmen van de Noordzee boven water en kunstenaar Carmen Schabracq toont hoe een gehoorbeen ons daarbij kan helpen.

In de Ambassade van de Noordzee krijgen de dingen, planten, dieren en mensen in en rond de Noordzee een stem. Want de zee is van zichzelf. De Ambassade van de Noordzee is op 1 juni 2018 aan het Lange Voorhout in Den Haag opgericht om dat standpunt te onderzoeken en te verbeelden. Kan de Noordzee in 2030 een zelfstandig rechtspersoon zijn? En wat is ervoor nodig om de zee als politieke gesprekspartner serieus te nemen? Onderweg naar 2030 gaan we eerst leren luisteren naar, dan leren spreken namens en vervolgens onderhandelen in naam van de Noordzee.

De Ambassade van de Noordzee is op 1 juni 2018 opgericht als casus van het Parlement van de Dingen. Bij Stroom vonden diverse evenementen van de Ambassade van de Noordzee plaats in het kader van het programma De Dingen (2018).


Op onderzoek in de Noordzee
foto: © Rik van Santen
Ambassade van de Noordzee