Onthulling nieuwe sculptuur Gabriel Lester in De Beeldengalerij

Bambaataa

Vrijdag 29 juni 2018, vanaf 17.00 uur
Programma m.m.v. Gabriel Lester & Ionica Smeets
Locatie: Paardcafé, Prinsegracht 12, Den Haag

Join facebook event
Aanmelden ontvangst: reserveren@stroom.nl

Onthulling beeld: 18.00 uur aan Grote Marktstraat
- Iedereen is welkom!

Den Haag heeft sinds 1990 in het centrum van de stad De Beeldengalerij, 40 sokkels met sculpturen van Nederlandse kunstenaars. Daar voegt Stroom dit jaar maar liefst twee nieuwe beelden aan toe, en wel van de Nederlandse, internationaal gerenommeerde kunstenaars Gabriel Lester en Navid Nuur. Het is geen toeval dat deze nieuwe sculpturen dicht bij de langste en op de kortste dag van het jaar onthuld worden - beide beelden komen tot leven door licht - bij Lester is dat daglicht, bij Nuur kunstlicht (het beeld van Navid Nuur wordt onthuld op vrijdag 21 december 2018).

PROGRAMMA ONTHULLING
17.00 uur: ontvangst in Paardcafé, Prinsegracht 12
17.20 uur: welkomstwoord door Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag
17.30 uur: wiskundige Ionica Smeets over de relatie tussen het abstracte en concrete in de verbeelding van de mens
17.45 uur: Gabriel Lester over cinema zonder camera
18.00 uur: onthulling Bambaataa
18.30 uur: drankje in Paardcafé
19.00 uur: einde

Het beeld Bambaataa van Gabriel Lester is een grote zwartmetalen sculptuur, een driehoekige vorm, met daarin drie kubusvormen van lichtgrijs gaasmetaal. Aan één kant toont het een maskerachtig gezicht, waarvan de ogen en de mond zonlicht doorlaten. Hierdoor ontstaan er aan de andere kant holografische projecties van geometrische vormen. Hoewel het een sculptuur is, heeft het, in lijn met het oeuvre van Lester, een fotografisch en filmisch karakter: de verschijningsvorm zal steeds anders zijn al naar gelang de lichtsituatie en het standpunt van de kijker. Het beeld komt aan de Grote Marktstraat te staan, precies op het zuidoosten - als de zon zakt dan staat ze, als een spotlight, pal op het beeld.

Hoewel als een abstracte compositie aangevangen, is het beeld gaandeweg het maakproces geëvolueerd tot een vorm waar je een gezicht in kunt zien. Het deed de kunstenaar denken aan de mysterieuze oerbeelden van Paaseiland en aan Afrikaanse maskers.

De titel Bambaataa is afgeleid van Afrika Bambaataa (NY, 1957) een door Lester bewonderde pionier in electromuziek en hiphop (Lester zelf produceerde in de jaren 80 rapmuziek en begon de groepen Definitely Def en Utile Connection. In de jaren 90 gaf hij freestyle spoken word performances met jazz- en hiphopmusici). De titel wijst ook ritmisch de drie vormen in het gezicht aan: bam-baa-taa.

Bambaataa is het eerste deel van een serie die Lester dit jaar gaat uitvoeren. De rest zal in november 2018 te zien zijn tijdens een tentoonstelling bij Galerie Fons Welters.

Meer over Gabriel Lester
Gabriel Lester (1972, woont en werkt in Amsterdam) maakt architecturale installaties, performances en video- en filmwerk waarin tijd, ruimte en herinnering centraal staan. Na de academies van Breda, Brussel en de Rijksakademie in Amsterdam volgde hij opleidingen in Stockholm, New York, Rio en Tokyo. Zijn werk was onder meer te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam, De Appel art centre Amsterdam, Bonner Kunstverein en het Minsheng Museu, Shanghai. De afgelopen jaren nam Lester ook deel aan de biënnales van Venetië, Moskou, Sydney, Istanbul, Marrakech en Sharjah (VER) en Documenta (13).
gabriellester.com


LINKS:
Hollandse Meesters in de 21e eeuw - Gabriel Lester
eyefilm.nl
 
Kunst is Lang - Gabriel Lester - Mister Motley
youtube.com

De Beeldengalerij in Den Haag is bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat sinds 1990 een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. Conservator van De Beeldengalerij is André Kruysen, projectleider vanuit Stroom is Vincent de Boer, adviseur en begeleider kunst in de openbare ruimte.

Gabriel Lester, werktekening 'Bambaataa'
foto: courtesy the artist
Gabriel Lester, werktekening 'Bambaataa'
foto: courtesy the artist
Beeld voor de onthulling
foto: Stroom Den Haag