Filmprogramma: Adventure Playgrounds

met Esmé Valk

Woensdag 15 november 2017, 17.00 - 19.00 uur
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Join facebook event
Aanmelden: reserveren@stroom.nl

Voertaal: Engels

Aansluitend: 20.00 - 21.30 uur
Lezing The Playground Project
door Gabriela Burkhalter
Tussen de twee programma's (19-20 uur) wordt er soep en brood geserveerd. Graag bij aanmelden laten weten of je mee wilt eten.

Esmé Valk presenteert haar onderzoek naar adventure playgrounds aan de hand van een serie bijzondere films. Een adventure playground is een plek waar allerlei materialen voorhanden zijn, zoals planken, pallets, autobanden, stenen, losse stukken plastic en ander afvalmateriaal en gereedschap om mee te bouwen. Kinderen kunnen er vrij en autonoom zijn; ze bepalen zelf wat ze willen doen en wat ze gaan bouwen of af¬breken. De adventure playground was een tegenbeweging tegen de geasfalteerde speeltuinen waarin vaak dezelfde speelobjecten staan; een glijbaan, schommel, wipwap en zandbak.

Aan de hand van geselecteerd filmmateriaal wil Esmé de volgende vragen bespreken: "Welke persoonlijke autonomie heeft de gebruiker in relatie tot een vormgegeven omgeving?" en "Hoe kan een speeltuinontwerp bijdragen aan de figuurlijke bewegingsruimte van het kind of deze juist ontnemen?"

Eén van de films die getoond wordt is de documentaire The Land (2015) van Erin Davis ("a horror film for helicopter parents"), waarin vrij spel en het belang van risico in spel centraal staan. De kinderen zijn op de huid gefilmd, waardoor de ervaringen van de gebruikers van deze bijzondere speeltuin voelbaar worden voor de kijker van de film.
Tevens ook een vertoning van The Voice of Children van het Britse collectief Assemble (winnaars Turner Prize 2015)

Het onderzoek van Esmé Valk is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van CBK Rotterdam.

Programma ihkv Stroom School: Céline Condorelli: Proposals for a Qualitative Society (Spinning).
Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, BankGiro Loterij Fonds, BPD Cultuurfonds en de gemeente Den Haag.

'The Land' (Erin Davis, 2015)
foto: © Erin Davis
Assemble, 'The Voice of Children'
foto: courtesy the artists
Een adventure playground
foto: Nancy Rudolph
design: The Rodina