Etalage presentatie: Theo Jansen

25 januari t/m 18 maart 2018
Locatie:
etalage Stroom Den Haag, Hogewal 1-9
Te zien: dag en nacht vanaf de straat

Kunstenaar Theo Jansen heeft op 15 januari 2018 de Cultuurprijs van de stad Den Haag ontvangen. Ter gelegenheid daarvan heeft hij bij Stroom een etalage ingericht die is gewijd aan een van zijn Strandbeesten.

De gemeente eert Theo Jansen vanwege het bijzondere werk dat hij heeft geleverd aan de beeldende kunst, met Den Haag als uitvalsbasis en het strand als werkruimte. Jansen is vooral bekend geworden met zijn strandbeesten die gemaakt zijn van pvc-buizen die zelfstandig bewegen op het strand.
De prijs die bestaat uit € 50.000 werd op 15 januari 2018 door wethouder Joris Wijsmuller aan Theo Jansen uitgereikt. De prijs mag de winnaar naar eigen inzicht besteden. Bij voorkeur aan een bijzonder (kunst)project in Den Haag.

Over de Cultuurprijs van de stad Den Haag
Den Haag kent een rijk cultureel leven en is een goede voedingsbodem voor de ontwikkeling van artistiek talent op verschillende gebieden. Van popmuziek tot beeldende kunst en van (dans)theater tot literatuur. De Cultuurprijs van de stad Den Haag werd eerder toegekend aan: voormalig artistiek leider van het Nederlands Dans Theater Jirí Kylián; cabaretier Paul van Vliet; beeldend kunstenaar Auke de Vries; musicus Cesar Zuiderwijk; zangeres Anouk; schrijfster Yvonne Keuls; stripkunstenaar Marnix Rueb.

Over Theo Jansen
Theo Jansen werd in 1948 in Scheveningen geboren. Hij studeerde natuurkunde in Delft maar verliet de opleiding om beeldend kunstenaar te worden. De eerste jaren begon hij met schilderkunst, maar in 1980 maakte hij voor het eerst een object. Een UFO die over Delft vloog.

Strandbeesten
Jansen raakte steeds meer geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie en probeerde met de computer ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Sinds 1990 houdt hij zich bezig met het ontwerpen van strandbeesten, creaties van pvc-buizen die zich met behulp van luchtdruk uit PET-flessen zelfstandig 'wandelen' op het strand. De strandbeesten bewegen op de wind, kunnen zand verplaatsen en loopbewegingen maken.
www.strandbeest.com

Over zijn werk verscheen in december 2014 het fotoboek Strandbeest: The Dream Machines of Theo Jansen van de Russisch-Amerikaanse fotograaf Lena Herzog. Zij volgde Jansen 7 jaar en fotografeerde tijdens het maken van zijn strandbeesten.
Jansen's werk is over de hele wereld tentoongesteld. Maar is ook regelmatig in zijn thuisbasis Den Haag te vinden. Zoals in een grote tentoonstelling in de Elektriciteitsfabriek in 2014. Jansen woont en werkt in Den Haag.

Bron:
Nieuwsbericht op www.denhaag.nl (15 januari 2018)

Theo Jansen, 'Strandbeest'
foto: courtesy the artist
Theo Jansen (l) bij de prijsuitreiking door wethouder Joris Wijsmuller (r)
foto: courtesy Gemeente Den Haag