Hans van Houwelingen ‘Until it stops resembling itself’

solotentoonstelling

24 september t/m 11 december 2011
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Opening: vrijdag 23 september 2011, 17 uur
Open: woensdag t/m zondag 12 - 17 uur
Curator: Mihnea Mircan

Zondag 11 december 2011, 15 uur
Finissage + boekpresentatie 'Undone'
Met rondleiding Arno van Roosmalen, performance Jonathan Lahey Dronsfield en presentatie Vincent van Gerven Oei (download hier de tekst van zijn 'interventie')

Stroom School randprogramma
Lezingen, rondleidingen en andere activiteiten.
Naast mensen van het Stroom team zijn de rondleiders Mariko Peters (30 oktober), Florian Göttke (20 november) en Jeanne van Heeswijk (27 november).

DOWNLOAD TENTOONSTELLINGSGIDS
Klik hier voor pdf

Fotoalbums op Facebook
Thorbecke op transport * Spinoza op transport *
Aankomst bij Stroom * Museumnacht

Stroom Den Haag presenteert de solotentoonstelling 'Until it stops resembling itself' van Hans van Houwelingen. De kunstenaar staat bekend om zijn provocerende ontwerpen en kritisch perspectief op het hedendaags monument. Voor de tentoonstelling heeft hij de standbeelden van vermaard filosoof Spinoza en de grondlegger van de moderne democratie Thorbecke, respectievelijk uit Den Haag en Amsterdam, letterlijk van hun sokkel laten stappen om bij Stroom tot een uitwisseling te komen. Onder het toeziend oog van de liberale denkers en op loopafstand van het centrum van de Nederlandse politiek, zet Van Houwelingen andermaal het denken over kunst in relatie tot openbare ruimte en tot de machtsstructuren die haar beïnvloeden op scherp.

Allerlei vooronderstellingen en strategieën die bepalend zijn in het denken en conceptualiseren van monumenten worden in de werken en teksten van Hans van Houwelingen onder de loep genomen. Hij ontrafelt de hypocrisie, de drogredenen en de politieke sturing van de hedendaagse herdenkingspraktijk - de inflatie en verborgen agenda's van in de openbare ruimte opgerichte gedenktekens.

Gastarbeidermonument
Van Houwelingens recente voorstel voor een 'Gastarbeidermonument' in Rotterdam focust op de politieke motieven en consequenties van een monument dat de maatschappelijke betekenis van gastarbeiders na de Tweede Wereldoorlog herdenkt. Hij stelde voor om de in zeer slechte staat verkerende 'Bijenkorf Constructie' van Naum Gabo aan de Coolsingel te laten restaureren door experts die geworven worden onder de nazaten van eerste-generatie gastarbeiders. >> lees meer

Thorbeckemonument
'Gedane zaken nemen keer'

In het voorstel 'Gedane zaken nemen keer' staat een Thorbeckemonument voor Den Haag centraal. Hierbij reist het standbeeld van Thorbecke van Amsterdam naar Den Haag voor een tijdelijke uitwisseling met het Haagse standbeeld van Spinoza. Bij Stroom zijn de beelden nu samen te zien. Bij hoge uitzondering hebben beide gemeenten ermee ingestemd dat de monumenten, die voor de identiteit van de twee steden zo'n cruciale rol spelen, hun vaste locatie in de publieke ruimte verlaten. >> lees meer

Sluipweg
Voor het werk Sluipweg (waarlangs de dood heeft weten te ontsnappen) vroeg Hans Van Houwelingen mensen om oude grafstenen te doneren. Van de meer dan tweehonderd gerecyclede grafstenen die hij ontving maakte hij een slingerend pad van zo'n 250 meter lang rond het Fort Vijfhuizen. >> lees meer

Een overeenkomst tussen bovenstaande drie recente projecten van Hans van Houwelingen is een monumentale praktijk waarin de kunstenaar aangeeft dat er geen nieuwe monumenten hoeven worden opgericht, maar dat er op een andere manier naar bestaande beelden en gedenktekens gekeken kan worden. Door ze los te maken van de gewoonte waarmee ze het verleden representeren of juist toedekken, en te herschikken in een nieuw stedelijk programma en in een nieuwe kritische configuratie: als een steeds veranderend beeld van onszelf.

De tentoonstelling vertrekt vanuit de onmogelijkheid om dergelijke werken weg te halen uit de omgeving waarvoor ze ontworpen zijn, hen ten volle te representeren en het publieke in een kunstinstelling ervaarbaar te maken. In plaats daarvan biedt de tentoonstelling een reflectie op de afstand die er is (in tijd en tot anderen), op het verstrijken van tijd en het eigendomsrecht op symbolen, wat de blik die monumenten ons opleggen verandert. De presentatie bestaat uit een aantal videoprojecties die de ruimtelijke inbedding, maatschappelijke werking en dynamische omgeving van de monumenten tastbaar maken. Daarnaast zullen er aan het thema gerelateerde events plaatsvinden.

Publicatie Hans van Houwelingen 'Undone'

De tentoonstelling vormt een tweeluik met een boek over Hans van Houwelingens werk: 'Undone', dat in medio november is uitgegeven door Jap Sam Books. De publicatie komt tot stand in samenwerking met Extra City Kunsthal Antwerpen. Van 18 november 2011 t/m 8 januari 2012 vindt daar een tentoonstelling van Hans van Houwelingen samen met Jonas Staal plaats. De boekpresentatie vindt plaats bij Stroom Den Haag op 11 december 2011. Meer info: zie Stroom School Hans van Houwelingen.

Curator Mihnea Mircan
De Roemeense curator Mihnea Mircan, artistiek directeur van Extra City - Kunsthal Antwerpen, is de curator van de tentoonstelling. In 2008 stelde hij voor Stroom Den Haag de tentoonstelling Since we last spoke about monuments samen.

nu monument

De tentoonstelling van Hans van Houwelingen is een voortzetting van het Stroom programma nu monument (2007-2010) waarmee de (on)mogelijkheid van een hedendaags monument aan de orde wordt gesteld.

Reeks 'Referenten'

De tentoonstelling van Hans van Houwelingen is de tweede in de reeks Referenten, gewijd aan kunstenaars en collectieven die richtinggevend zijn en een voortrekkersrol vervullen in het denken over kunst en openbare ruimte. Het Observatorium ging  hem in 2009 voor.

De tentoonstelling komt tot stand met dank aan:
Gemeente Den Haag, Gemeente Amsterdam, Mondriaan Stichting, Extra City (Antwerpen), Volendammer Vishandel J. Bootsman (Rotterdam), World Trade Center (Rotterdam), De Bijenkorf (Rotterdam), Jaap Karelse (Den Haag), St. Ondernemers Rembrandtplein (Amsterdam), Hotel The Veteran (Amsterdam), Kunstfort bij Vijfhuizen, Pro Acoustic (Den Haag), Stickel & van Trigt (Haarlem).

www.hansvanhouwelingen.nl

IN DE PERS
Het Oude Centrum Buurtkrant, december 2011
Den Haag Centraal
, 25 november 2011
Archined, 22 november 2011
Kunstbeeld, november 2011
VPRO Gids, 1-7 oktober 2011
De Groene Amsterdammer
, 6 oktober 2011
Blog Den Haag 2018
, 29 september
Jegens en Tevens, 26 september 2011
Metropolis M website, 22 september 2011
de Volkskrant, 2 september 2011
AD Haagsche Courant, 2 september 2011
Brabants Dagblad, 1 september 2011
RTV-Noord Holland, 31 augustus 2011
AT5 (Amsterdam), 31 augustus 2011
Spinoza Blog, 30 augustus en 1 september 2011
Het Parool, 31 augustus 2011
De Telegraaf, 31 augustus 2011
Metro, 30 augustus 2011
Cultuurgids Avro, 30 augustus 2011

Spinoza en Thorbecke bij Stroom Den Haag
foto: Johan van Gemert
Live videoprojecties van 'Sluipweg' bij Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard
Omslag van Hans van Houwelingen's publicatie 'Undone'
foto: vormgeving: Metahaven
Live beelden van 'Gastarbeidermonument' in Rotterdam
foto: Rob Kollaard (courtesy Stroom Den Haag)
Sluipweg, Kunstfort bij Vijfhuizen
Spinoza bij Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard, courtesy Stroom Den Haag
'Bijenkorf Constructie' van Naum Gabo
Live beelden lege Spinoza sokkel bij Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard
31 augustus 2011: Spinoza en Thorbecke op weg naar Stroom
foto: Hans van Houwelingen
31 augustus 2011: Spinoza en Thorbecke op weg naar Stroom
foto: Stroom Den Haag
31 augustus 2011: Thorbecke verlaat Amsterdam
foto: Stroom Den Haag
Sluipweg, Kunstfort bij Vijfhuizen
foto: © Hans van Houwelingen
Uitnodiging Stroom Den Haag
Werkplaats Thorbecke: Thorbecke op weg naar Den Haag
foto: © Hans van Houwelingen
Werkplaats Thorbecke: Spinoza op weg naar Amsterdam
foto: © Hans van Houwelingen