Céline Condorelli: Proposals for a Qualitative Society (Spinning)

9 september t/m 19 november 2017
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: wo t/m zo, 12- 17 uur

Opening: zaterdag 9 september, 17 uur
Toegang: gratis
Onderdeel van Attempts to Read the World (Differently)


Céline Condorelli presenteert de tentoonstellingsruimte van Stroom als een plek om te spelen en dingen te testen. Carrousels en tollen nodigen de bezoekers uit om te draaien en te spelen, terwijl (historische) referenties van radicale speeltuinontwerpen het belang tonen van spelen voor stad en samenleving.

De werken van Céline Condorelli staan vaak een vorm van contact toe die intiemer en directer is dan bij de meeste kunstwerken het geval is; ze kunnen worden gebruikt en aangeraakt. Ze hebben dubbele of driedubbele levens, refereren aan het werk van anderen en vervullen diverse ruimtelijke functies, zoals een entree, een structuur om iets tentoon te stellen, een achtergrond, zitmeubel, boekenkast of kamerscherm.

De carrousels en de tollen zijn zowel sculpturale als speel-objecten, waarbij de tollen ook als schaalmodellen fungeren van (bestaande of mogelijke) carrousels. Na afloop van de tentoonstelling zullen de carrousels een plek krijgen op de pleinen van twee lokale scholen, waarvan de kinderen als kleur-onderzoekers bij de ontwikkeling van de carrousels zijn betrokken. En Proposals for a Qualitative Society (Spinning) is vol referenties: aan Lina Bo Bardi, Palle Nielsen, Aldo van Eyck, Charles & Ray Eames en Constant om er een paar te noemen. Hun ideeën over spel worden gepresenteerd in een serie nieuwe werken die Condorelli samen met grafisch ontwerper James Langdon ontwikkelt. Het project leunt op het gedachtegoed van de politiek theoretica Hannah Arendt, en beschouwt tentoonstellingen als constructies  waardoor we de wereld begrijpen, en waar we dingen publiek kunnen testen. Door het testen van relaties tussen tentoonstellingspraktijken en kunst in de publieke ruimte, door pedagogische experimenten van galerie tot school, onderzoekt en schetst Proposals for a Qualitative Society (Spinning) mogelijke rollen van kinderen en kunstenaars in de maatschappij.

Céline Condorelli presenteerde een eerste editie van de carrousels in 2016 t.g.v. de tentoonstelling Playgrounds in het Museu de Arte de Sao Paolo (MASP); een re-enactment met hedendaagse kunstenaars van de gelijknamige tentoonstelling die Nelson Leirner en Lina Bo Bardi in 1969 organiseerden bij de opening van het MASP. De tollen ontwikkelde ze tijdens een residency bij Kunsthalle Lissabon in 2016 en waren te zien in de tentoonstelling Concrete Distractions.
 
Proposals for a Qualitative Society (Spinning) is Condorelli's bijdrage aan het Stroom programma Attempts to Read the World (Differently). Hiermee kijkt Stroom met een aantal kunstenaars op zoekende, intuïtieve wijze naar onze huidige wereld, de snelle ontwikkelingen daarin en mogelijke toekomsten.

Céline Condorelli (CH, IT, UK) woont in Londen, ze is momenteel Professor at NABA Milan, en een van de oprichters van Eastside Projects (Birmingham, UK); ze is de auteur en editor van Support Structures (Sternberg Press, 2009).
Condorelli ontwikkelde Display Show bij Stroom in 2016 i.s.m. James Langdon en Gavin Wade. Deze tentoonstelling begon in de Temple Bar Gallery in Dublin, kreeg een vervolg bij Eastside Projects en eindigde bij Stroom Den Haag, waar het later dat jaar transformeerde tot de tentoonstelling Another Reality. After Lina Bo Bardi.
Recente tentoonstellingen: Gwangju Biennale, Liverpool Biennale, Sydney Biennale, en Concrete Distractions (Kunsthalle Lissabon, 2016), bau bau (HangarBicocca, Milan, IT, 2015), Céline Condorelli (Chisenhale Gallery, UK), Positions (Van Abbemuseum, inclusief de publicatie The Company She Keeps, Bookworks, 2014).
Haar eerste monografie, bau bau is gepubliceerd door Mousse (2017).

Proposals for a Qualitative Society (Spinning) wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, BankGiro Loterij Fonds, BPD Cultuurfonds en de gemeente Den Haag.

Parallel aan Proposals for a Qualitative Society (Spinning), maar vanuit een heel ander perspectief, presenteren we in Atrium Stadhuis Den Haag de tentoonstelling Speel je stad, waarbij het belang van spel voor onze stad en samenleving ook centraal staat (2 t/m 21 oktober 2017).

Models for a Qualitative Society, Lissabon, 2016
foto: Bruno Lopes
Céline Condorelli, Conversation Piece, Sao Paolo, 2016
Céline Condorelli, Conversation Piece, Sao Paolo, 2016
Céline Condorelli, Conversation Piece, Sao Paolo, 2016
Attempts to Read the World (Differently)
foto: design: The Rodina