Binckcafé 2: Cultuur als motor

Over de toekomst van de Binckhorst

woensdag 28 oktober 2009, 17:00 uur
locatie: De Besturing, Saturnusstraat 91, Binckhorst, Den Haag

presentator: Tarik Yousif

Download hier het verslag van Binckcafé 2 (pdf bestand)

Stroom Den Haag organiseert dit najaar een serie Binckcafé's over de toekomst van de Binckhorst. De gemeente wil dit industrieterrein transformeren tot een hip en trendy woonoord, maar hoe doe je dat? In dit tweede Binckcafé, dat in samenwerking met Directieoverleg Podiumkunsten wordt georganiseerd, gaan diverse gasten in gesprek over cultuur als motor van de herinrichtingsplannen. Wat kan cultuur -niet alleen een culturele infrastructuur en bijbehorende voorzieningen, maar ook de cultuur van de plek - betekenen voor de ontwikkeling van de Binckhorst? En in hoeverre kan DHCH2018 hierin een aanjaagfunctie vervullen?

De Binckhorst wordt steeds meer omarmd door cultureel ondernemend Den Haag. Het is een populaire locatie voor kunstenaars en ontwerpers, startende architecten en grafici. De Caballero Fabriek, De Besturing, Korzo, Pip ... Ook Stroom heeft daar deze zomer met de tentoonstelling Foodprint haar tenten opgeslagen. Wim van Krimpen, voormalig directeur van het Gemeentemuseum, heeft onder het motto "Recht op Cultuur!" een plan van aanpak rondom de Binckhorst ontwikkeld om de nominatie Den Haag Culturele Hoofdstad 2018 af te dwingen. In Republiek Bink worden jongere kunstenaars, studenten en architecten uit heel Europa aangetrokken om alle open plekken en leegstaande gebouwen te betrekken en zodoende een nieuwe informele cultuur in Den Haag te ontwikkelen.

De avond start met het toekomstbeeld Republiek Bink van Atelier DHCH2018. Vervolgens gaan Evert Verhagen (projectmanager Westergasfabriek in Amsterdam, oprichter van Creative Cities en eigenaar van REUSE BV), Bert van Meggelen (directeur Maatwerk en voormalig intendant Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001) en Patty Broese van Groenou (PIP) o.l.v. Tarik Yousif (radiomaker en creatief directeur Creative Urbans) met elkaar in gesprek. Daarnaast is er een korte presentatie van De Besturing.

Binckcafé
In het Binckcafé staat de toekomst van de Binckhorst centraal. In de drie café's van 2009 wordt deze vanuit ambacht, cultuur en voedsel benaderd. Hierbij komen ook aspecten als bedrijvigheid, tijdelijkheid, hergebruik, informaliteit, programmering en openbare ruimte aan de orde. De terugkerende vraag is of deze in staat zijn als katalysator op te treden voor de geleidelijke ontwikkeling van het gebied. En zo ja, wat voor soort stad dat zou kunnen opleveren?

Binckcafé Archief 2009-heden
 
Dit Binckcafé kwam tot stand m.m.v. Melle Smets, Tijs van den Boomen, Ergün Erkoçu (redactie), Fleur van Rijn, Raúl Wallaart (productie) en EURO-PA (techniek). Met speciale dank aan De Besturing en Tiddo de Ruiter (locatie en aankleding), Sandro Bruti (catering).

Met dank aan het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Binckcafé 2 in De Besturing
foto: Stroom Den Haag
Binckcafé 2 in De Besturing
foto: Stroom Den Haag
Binckcafé 2 in De Besturing
foto: Stroom Den Haag
Binckcafé 2 in De Besturing (de band Femke)
foto: Stroom Den Haag
Binckcafé 2 in De Besturing
foto: Stroom Den Haag
Binckcafé 2 in De Besturing
foto: Stroom Den Haag