Binckcafé 3: Voedsel als motor

Over de toekomst van de Binckhorst

woensdag 20 januari 2010
locatie: Hangar36, Binckhorstlaan 36, Den Haag

gespreksleider: Tarik Yousif
m.m.v. Tihamér Salij, Debra Solomon, Dennis Woudenberg, Rachelle Eerhart en Jan Willem van der Schans

Bedrijventerrein de Binckhorst moet in 2030 omgevormd zijn tot een hoogstedelijke, stoere, plezierige en groene woon-werkwijk. Stroom Den Haag bespreekt in een serie Binckcafé's mogelijke perspectieven voor het gebied. Na visies vanuit ambacht en cultuur is het nu de beurt aan voedsel. Hoe zou voedsel - breed opgevat als productie, consumptie en distributie - een rol van betekenis voor de stedelijke ontwikkeling kunnen vervullen? Tihamér Salij, Debra Solomon, Dennis Woudenberg, Rachelle Eerhart en Jan Willem van der Schans voeren o.l.v. Tarik Yousif een gesprek over de toekomst van de Binckhorst gezien vanuit voedsel.

Tihamér Salij
'De stad is dood. Daar moet leven in geblazen worden,' meent Tihamér Salij, onderzoeker, beeldend kunstenaar, eigenaar van Space Intelligence Agency (SIA) en werkzaam bij The Why Factory (TU Delft). Nieuw leven is o.a. mogelijk door voedselproductie weer terug te brengen in de stad. In het kader van het programma  'Foodprint' werkt Salij met Winy Maas aan 'City Pig', een ontwerp voor een moderne varkensboerderij in de stad. Ze doen dit samen met de vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland en InnovatieNetwerk. Salij laat zien wat een varkensboerderij kan betekenen voor de toekomstige leefomgeving van de Binckhorst.

Debra Solomon
Debra Solomon houdt zich bezig met de sociaal culturele betekenis van voedsel voor de stad. Sinds 2004 publiceert zij op het door haarzelf gestartte Culiblog over o.a. voedselsystemen en stadslandbouw. In 2007 was Debra Solomon de co-curator van ‘De Eetbare Stad / Edible City' (NAi, Maastricht) en vormgever van het DOTT07 Urban Farming project in Middlesbrough, UK. In het kader van Foodprint werkt ze aan de ontwikkeling van een ‘echte' eetbare stad. Onder de titel 'Foodscape Schilderswijk' creëert zij zowel groene als sociale biotopen in deze dichtbevolkte wijk.

Dennis Woudenberg en Rachelle Eerhart
Dennis Woudenberg (constructeur, advies- en ingenieursbureau DHV) en Rachelle Eerhart (YoungTNT) maken deel uit van Leaders for Nature; een organisatie van young professionals en CEO's die zich inzetten voor een duurzame samenleving. Zij ontwikkelden voor de Binckhorst het concept 'EETalage' waarin productie, consumptie en verkoop van voedsel samenkomen.

Jan Willem van der Schans (Landbouw Economisch Instituut) is betrokken bij 'Eetbaar Rotterdam' en de stadsboerderij op de Marconistrip.

Zoals altijd wordt het programma gepresenteerd door Tarik Yousif (Creative Urbans) en omlijst met muziek van DJ Paradwaas. Sandro Bruti van Papierwarenfabriek Jero (gevestigd in de Binckhorst) verzorgt weer allerlei Italiaanse heerlijkheden. Bruti en zijn fabriek figureren ook in het kookfilmpje dat culinair journalist Janneke Vreugdenhil heeft gemaakt voor NRC TV en dat deze avond vertoond wordt.

Binckcafé Archief 2009-heden
 
Dit Binckcafé kwam tot stand m.m.v. Melle Smets, Tijs van den Boomen, Ergün Erkoçu (redactie), Fleur van Rijn, Raúl Wallaart (productie) en EURO-PA (techniek). Met speciale dank aan Sandro Bruti (catering) en Studio Duel (locatie).

De Binckcafé's worden financieel mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
Binckcafe 3
foto: Andre P. Meyer
still uit City Pig
foto: animatie: Wieland&Gouwens
still uit City Pig
foto: animatie: Wieland&Gouwens
Foodscape Schilderwijk (OBS ‘t Galjoen: schooltuin)
foto: illustratie: Jacques Abelman
Foodscape Schilderswijk (Westenbergstraat: leiboomgaard en kruidengazon)
foto: illustratie: Jacques Abelman